109 годишна родопчанка яде просто и пие по литър-два вода на ден

Баба Фатме Чолакова-твърди че е на109г. и до днес помни подробности от трудния си живот, но се усмихва на деца,внуци и правнуци, на хората и старостта Снимка:Вестник на Община Доспат

Баба Фатме е родила 10 деца, последното, от които на 51 години

Баба Фатме Чолакова от доспатското село Барутин, получи поздравителен адрес от кмета на Доспат Антим Пържанов за сто годишнината си, пише вестникът на община Доспат. Столетната родопчанка обаче е на 109 години, защото по нейните спомени тя е била на 8-9 години, когато от Гърция се връща в България и е вписана в регистрите като  родена на 07.06.1913 година.

Баба Фатме и семейството й посрещнаха с радост гостите, които се изумиха от ясната й памет и невероятни спомени от дългия и не лек живот.

Слабичката, но жизнена и духовита жена разказва, че е по-известна на всички като Василейка – име наследено от пребиваването й в Гърция. Няма никакви претенции към храната, предпочита млякото, варените картофи и кус куса. Споделя обаче, че през целия си живот, освен че хапвала само истински храни и до днес пие по литър и половина-два вода дневно. Сега усмихнатата дълголетница живее при най-малкия от внуците си – Красимир, а съпругата му Лина споделя: „ Тя баба ми е скромна, без претенции, не може да ти дотежи, че имаш грижи към нея.”

Самата баба Фатме е родила 10 деца, първите две деца губи още като бебета, но и до днес се радва на другите осем - пет дъщери и трима синове. Горда е със общо 20 внуци, 31 правнука и 14 пра-правнука. Изумително е, но последното си дете е родила, когато е била на 51 години. И до днес столетната родопчанка помни жестокия глад който преживява със семейството си, когато се връщат в Барутин. В Гърция били ратаи и общо взето добре живеели, но носталгията ги връща в родината.

Описва живота си с много труд по нивите, с животните и отглеждала не само своите, но и децата на близки и роднини. „Тая мойта коса побеля от деца гледане”, казва тя, но зарича младите да работят, за да живеят дълго и да са здрави.

Заръката им към гостите от администрацията в Доспат е:”Да носят много здраве на всички”.

 СмолянБГвести

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини