Рада Дариткова от Смолян - родопската дама на 101 години

Макар и на 101 години госпожа Рада не забравя червилото и е благодарна за всичко в живота си

„ Сигурно Бог ме обича, затова ме дари с дълъг живот.Човек трябва да има добро сърце, тогава и той ще е добре ”, мъдро казва живялата над век родопчанка.

Днес /14 юли/ родопчанката Рада Дариткова от Смолян, чества 101-та си годишнина.

Тя обаче изобщо няма вид на баба, при това натрупала зад гърба си цял един век живот. Изглежда и живее като истинска дама-достолепна и в крак с новото време.

Тя има изискан кулинарен вкус и затова близките са подготвили за празника й впечатляваща еклерова торта, за да почерпи гостите и приятелите от смолянския квартал „Устово“.

Родопската дама има интересен ритуал - започва денят с чаша прясно мляко, което до края става вече литър.

В менюто й поне веднъж седмично има пъстърва, а през останалото време не се съобразява с диетите за здравословен живот-сладкиши, качамак -но с много масло, често тахан с мед. Любим обаче е родопският клин, от който не се отказва.

Госпожа Рада съвсем не на шега е в крак с технологиите-разговаяр с дъщеря си Руска по скайпа и е в час със случващото се по света. Руска живяла в Абу Даби, а сега е в Бостан и поддържат разговорите и по телефона.

 Достолепната родопчанка не е типичният образец за дълголетница от планината, имала е съвършено различен живот и до днес грижите й за външността са част от женската суета. Вероятно към това я подтикнал съпругът й, който я откраднал за невеста, когато била на 26 години. Той бил бирник в кърджалийското село Кирли, сега Бенковски, но истински ценял шика и красотата на любимата жена-заръчвал на шивачите да й кроят пеньоари от три вида кадифе, за да блести и в дома им като царица.

Рада обаче минала и през много изпитания- след време се наложило да ампутират крака на мъжа й и тя се грижила за него цели 18 г. Тогава се научила да играе табла, а в годините, когато мъжът й бил инвалид продавала плетива, за да се издържат. Работила като магазинерка в кинкалерията в квартал „Устово“ и до преди две години майсторила шедьоври на една кука.

Освен от високо кръвно и болки в краката и ръцете, сега 101-годишната баба не се оплаква от болежки. Мечтае отново да отиде в столицата, където е живяла допреди 6 години и редовно е събирала съседките на кафе. Сега дълголетната дама живее при сина и снаха си в Смолян и се радва на 4 внуци, трима правнуци и хубостите на живота.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини