Младите българи не отварят книга, пристрастени са към интернет

Четенето се превръща в отживелица за младите хора. Според проучване на агенция „Медиана” близо половината от българите до 29-годишна възраст не са отваряли книга през последната година. 14 на сто от анкетираните пък признават, че не са извършавали подобна дейност никога в живота си, пише Новинар.

Достойният заместник на книгата логично е интернет. Според проучването младите хора са почти изцяло пристрастени към виртуалното пространство. Компютърът се оказва основният източник на информация и знания. Почти всички граждани до 29 години са абонати на интернет доставчик. За две трети пък сърфирането във виртуалното пространство е всекидневие. Процентът на тийнейджърите между 15 и 17 години, които ползват интернет, е 91. Хората на възраст до 29 години, които сърфират във виртуалното пространство, са 85 процента.

25 на сто от анкетираните признават, че почти постоянно са пред компютъра. 42 на сто пък твърдят, че са в мрежата всеки ден. Малко под половината от младите хора пък се информират за текущите и предстоящите събития само във виртуалната мрежа.

Експертите обясняват загубата на интерес към традиционните медии от страна на младите с факта, че онлайн информацията се разпространява много по-бързо, като отпада неудобството да се чакат редовните емисии по радиото и телевизията.

Търсенето на информация не е единствената причина младите да прекарват основната част от времето си в интернет. Според социолозите вече се наблюдава тенденцията за все по-голяма зависимост от виртуалното пространство. Близо една четвърт са посочили, че се изнервят, не знаят какво да правят и се чувстват изключително дискомфортно, когато нямат интернет. Това важи за половината тийнейджъри между 15 и 17 години.

Същевременно експерти обясниха, че все по-голяма част от децата страдат от комуникативни нарушения. Според директора на Логопедичен център - София, Детелинка Траянова 25 на сто от малчуганите в училищна възраст имат подобни проблеми. 28 на сто в детските градини страдат от комуникативни нарушения. 8 на сто от подрастващите пък страдат от дислексия.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини