Правят „Ден на изкуствата” в Историческия музей в Смолян

„Ден на изкуствата”, ще се проведе на 26 април от 13ч. до 16 часа в експозиционните зали на Регионалния исторически музей в Смолян.

В четири работни къта специалисти ще пакажат техники на старинни занаяти. В специалните ателиета директорът на Професионална гимназия за приложни изкуства в Смолян Симеона Савова-Коруева, която е художник и майсторката по текстил Галина Ганова, ще обяснят и демонстрират тънкостите на техниката «плъсти» и «зунки»,

както и рисуване, и дърворезба.

Ще има демонстрации, дискусии и споделяне на интереси.

Учениците от Професионална гимназия за приложни изкуства ще направят ревю на облекла, акцентиращи върху родопските „зунки”. Дефилето ще бъде в съпровод на гайдарите от музикалния състав при икономическата гимнзия в града “Карл Маркс” и емблематичния гайдар Стою Чонгаров от оркестър „Сто каба гайди”.

Участниците в ателиетата, проведени в Деня на изкуствата, ще имат възможност да покажат изработените от тях творби в аранжирана временна изложба „Изкуството – диалог между минало и съвременност” в залите на музея през месец май.

Клуб “Аз фотографът” към Природоматематическата гимназия „Васил Левски” ще представяи изложба „Музеят във фотообектива” и ще направя фоторепортажни снимки на Деня на изкуствата, които в бъдеще ще допълнят изложбата. Фото експозицията е по проект „Успех”, с ръководител известния фотограф Сашо Сарандалиев

На събитието е поканен главен експерт в Национален фонд “Култура”  Емил Върбанов.

Всички инициативи се реализират по проект „Музеят – привлекателен център за разностранната си публика” на Регионален исторически музей „Стою Шишков”, който стартира в началото на януари тази година. Изпълнението на проекта се извърши в рамките на 4 месеца в партньорство с Училищно настоятелство при Професионална гимназия за приложни изкуства - Смолян.

Младите творци от Професионална гимназия за приложни изкуства вече се обучаваха в изработването на плъсти и зунки.

Целта на проекта, осъществен с финансовата подкрепа от 2500лв. на Национален фонд “Култура”,  е възстановяване, съхраняване и популяризиране на местната традиционна култура и предаването й на младото поколение.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини