Цветанов: Имало е захар от Чернобил. Ганчев: Измислица на болен мозък

Едно от задържаните лица за злоупотреби с ДДС при търговия със захар е потвърдило, че има намерения за закупуване на количества захар от Чернобил със завишено съдържание на тежки метали. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов тази сутрин пред bTV. Вчера от МВР съобщиха, че при операцията срещу крупни ДДС измами е установено, че е имало намерения да се вкара такава захар без документи. Както вече стана ясно, сред шестимата задържани е Данаил Ганчев - син на бизнесмена Гриша Ганчев, който има няколко захарни завода и днес също ще бъде разпитан.

Цветанов разказа, че в компютъра на един от арестуваните е намерено електронно писмо, от което става ясно, че е имало такава поръчка.

"В Чернобил знам, че се произвежда ток от атомна електроцентрала, не съм чул там да расте захарна тръстика и да се произвежда захар. Това са свободни съчинения по картинка и не знам кой болен мозък го е измислил", коментира обаче пред телевизията Ганчев информацията на МВР.
"Тук е див балкански капитализъм. 20 години аз храня държавата със захар и досега нещо да е станало? Как от Чернобил ще я вкарам?", попита той, цитиран от БГНЕС.

Вчера в официалното съобщение на МВР се казваше, че е установено намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил, Украйна. Идеята е била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието. Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар те възнамерявали регулярен внос. В случай, че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини