Караме с включени фарове цяла година или глоба по 20 лева

Мярката стопява броя на жертвите с 10 на сто. Колоездачите задължително със светлоотразителни жилетки извън града

Шофьорите ще са длъжни вече да карат автомобилите си с включени фарове целогодишно и през деня. Това окончателно решение взеха вчера депутатите с приетите на второ четене поправки в Закона за движение по пътищата. В момента такова изискване има само за зимните месеци – от ноември до март, и в тъмната част на денонощието. Очаква се новите правила да влязат в сила от август, когато ще отнасяме по 20 лв. глоба за невключени светлини.

Основният мотив за изменението беше, че по този начин  ще спадне броят на жертвите от войната по пътищата. Теодора Георгиева от ГЕРБ извади статистика, според която произшествията на пътя намаляват с 10-11% при шофиране с включени светлини.

От опозицията скочиха, че изискването ще удари по джоба на българина, като увеличи значително разхода на гориво.

Увеличението на горивото би било минимално

от 28 до 32 грама на 100 км, разсея притесненията шефът на транспортната комисия Иван Вълков. Той беше категоричен, че нито увеличеният разход, нито евентуалното вредно влияние върху околната среда могат да са мотив срещу поправката.

„Никой довод не струва толкова, колкото човешкия живот“, опонира той. Вълков подчерта, че рано сутрин и привечер, когато се здрачава, а няма изискване за включени светлини, стават най-много катастрофи с фатален изход. Като мотив депутатът посочи, че

вече има и евродиректива, която задължава

новите автомобили да се произвеждат така, че с включване на двигателя да се запалват автоматично и фаровете.

Зам.-шефът на парламента Анастас Анастасов също застана зад новите правила, които биха намалили катастрофите.

„Ще ви кажа един лаф – имало една много успешна война само с един загинал, ама кел файда, защото съм бил аз“, изтъкна пред колегите си той, че трябва да се цени всеки човешки живот.

В разгара на дебатите беше осветлен и гаф на независимия депутат Георги Терзийски. „Не е редно да изслушваме народен представител, който си е нарисувал с флумастер регистрационните номера на колата“, възмути се Цветомир Михов от ГЕРБ. Преди година Терзийски беше

спипан с фалшивите номера

които сам си нарисувал, докато чака да му издадат истински от КАТ.

С други поправкив закона депутатите решиха още велосипедистите да носят светлоотразителни жилетки по тъмно и извън населените места. Този текст също скара депутатите, тъй като някои настояваха задължението да е в сила и в градовете, но тази идея отпадна.

Парламентаристите поставиха и изискване на кръстовищата с интензивно движение да се слагат таймери на светофарите.

Източник: monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини