Китай изстрелва поредния сателит, САЩ си направиха Боинг за да ги шпионират

Китай успешно изтреля сателитен спътник Tianlian I-03, съобщават от агенция Синхуа .

Изтрелването е било от космическия център Сичан, в Югозападен регион на страната с ракета "Long март-3С" (Long March-3C).

Tianlian I-03 е третия спътник от спътниковата система на Китай. Първият от тях Tianlian I-01 бе изтрелян през април 2008 г., а вторият през юли месец на миналата година.

Той ще бъде задействан за осигуряване на връзка с поредния китайски пилотиран космически апарат, както и с китайската космическа станция, появата на която се очаква към 2020 година.

 

 В началото на годината астрономи любители забелязват странно съвпадение на траекториите на американски боинг и китайския сателит

САЩ шпионирали китайски спътник със специално създаден за целта безпилотен космически кораб на Боинг. X-37B, известен още като Orbital Test Vehicle, беше изведен в орбита с официалната версия, че това е тестова платформа за демонстрация на възможностите на безпилотните апарати.

По-късно се появиха информации, че X-37B е разработван като прототип на роботизирана платформа за продължително базиране за американските военновъздушни сили.

Наскоро обаче журналисти от Spaceflight разкриха,че истинската цел на безпилотния апарат е да следи китайския спътник Tiangong 1, пуснат през септември 2011 г. Това е лабораторен модул, който тества възможности за скачване в космическото пространство.

Tiangong 1 е част от мащабен проект, чиято цел е извеждане в орбита до 2020 г. на голяма модулна станция. Спътникът ще бъде деактивиран през 2013 г., като на негово място Китай ще изведе в орбита Tiangong-2, а по-късно и Tiangong-3.

Твърди се, че редица астрономи-любители са забелязали странно съвпадение на траекторията на X-37B и китайския спътник. Запитването към Пентагона обаче е останало без отговор, съобщава BBC.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини