Гербаджията от Баните Велин Фиданов купи имот на ОЦК за близо 812 хил.лв..

Лидерът на ГЕРБ в Баните Велин Фиданов купи имот на ОЦК Кърджали на публична продан за почти 812 хил.лв.

Гербаджийският лидер Велин Фиданов, известен с прякора "Спатията", ще държи крана на промишлената вода в Кърджали. Собственикът на фирма „Кариери и хидроенергетика” и председател на общинската структура на ГЕРБ в община Баните Велин Фиданов, спечели търга  за 1,8 дка земя на ОЦК, където се намират облекчителните шахти за промишления водопровод. 

Бизнесменът от родопското село Баните, което е център на Община Баните, е едно от най-популярните лица в района, не само заради крайно полюсните мнения и оценки за него. Фиданов, който е известен с ВЕЦ-овете си,  е собственик и управител на фирма „Кариери и хидроенергетика”, както и на ЕТ „Велин Фиданов”. Едната е с предмет на дейност производство и търговия на изделия от родопски произход, а другата – със строителна дейност.

49 годишният Фиданов преди години нашумя със съдебните битки за сградата на общинската администрация, която беше спечелил на търг и до днес твърди, че има договор за покупката и е платил 647хил.лв. за нея.

След 9 години дела обаче кметството си  върна собствеността върху три етажната постройка в центъра на селото.

Няколко месеца преди изборите миналата година кметът Райчо Данаилов сезирал главния прокурор Борис Велчев за данъчни престъпления, извършени от общинският съветник Фиданов, независимо че смолянската прокуратура отказала да образува досъдебни производства по сигналите за нарушения, тъй като не установила данни за престъпление.

В края на май 2011г. излезе решение и на Върховния административен съд (ВАС) по обжалван от съветника данъчен ревизионен акт за отказано приспадане на ДДС. Фиданов пробвал да изтегли 24 323 лева ДДС с фалшиви бонове и шест фалшиви фактури. Данъчна ревизия доказала, че представените в НАП документи са неистински. Последвал ревизионен акт, а съветникът внесъл жалба в съда. И Пловдивският административен съд, и ВАС обаче потвърдиха акта на данъчните.

Сега Фиданов, който е лидер на ГЕРБ в общината, е втори мандат общински съветник, а на кметските избори миналата година беше кандидат за градоначалник и единственият опонент за кметския стол срещу Райчо Данаилов, от когото загуби изборите.

Политическите му опоненти го обвиняват в кадруване и партиен натиск не само при вземане на решения в местния парламент. Преди изборите миналата година обаче лично вицепремиерът Цветанов обяви, че изправят Фиданов в битката за кметския пост, защото община Баните е трудна и трябва да се подобрят резултатите, постигнати от ГЕРБ през 2007 година.

Бизнесменът има висше образование- бакалавърска степен по „Маркетинг” и магистърска степен по „Бизнес администрация” от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Съоръжението, което се намира в купения от него имот, е градено през 80-те години от Оловно цинков комплекс и захранва промишлените предприятия в Кърджали.Тук се намалява налягането на идващата от язовир Кърджали вода.

Публичната продажба се извърши от частния съдия изпълнител Росен Сираков по изпълнително дело №483 от 2012 г. Изпълнителният лист е на името на Мария Бакърджиева, която придобива цесия на вземане на "Бултекс" ЕООД Златоград за сумата от 6665,84 лв. Сираков обявява първоначална цена на публичната продажба за 9063,75 лева.

След 139 нови наддавателни предложения двата декара земя са продадени за рекордните 811 896,36 лв. или близо сто пъти повече от началната стойност.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини