"Вояджър 1" достигна края на Слънчевата система

"Вояджър 1". Илюстрация: NASA

Космическият апарат на НАСА "Вояджър 1", който бе изстрелян през 1977 г., доближава края на Слънчевата система и може би "танцува на границата" на междузвездното пространство, заявиха ръководители на мисията, цитирани от Франс прес и БТА.

В рамките на конференция, посветена на наближаващото честване на 35-годишнината на проекта "Вояджър", те отбелязаха, че е възможно да минат дни, месеци или години, преди космическият апарат да навлезе в междузвездното пространство.

През май рязкото увеличаване на космическите лъчи, които падат върху изпращащия от години снимки на планетите в Слънчевата система космически апарат, подхрани надеждите, че е възможно той да е близо до т.нар. хелиопауза, считана за граница между Слънчевата система и външния космос.

От НАСА описаха "Вояджър 1" и неговия събрат "Вояджър 2" като най-отдалечените активни представители на човечеството в космическото пространство."Вояджър 1" сега е на повече от 11 милиарда мили от Слънцето (1 миля = 1609 метра). Близнакът му "Вояджър 2", който отпразнува годишнината от изстрелването му преди две седмици, е по-близо - на 9 милиарда мили от Слънцето.

И двата апарата още работят, въпреки че са реликви от ранната Космическа ера. Всеки от тях разполага с компютърна памет от 68 килобайта.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини