И най-богатият американец е... Бил Гейтс

Бил и Мелинда Гейтс. Сн.: wikipedia.org

За 12-та поредна година Бил Гейтс и Уорън Бъфет оглавяват класацията на най-богатите хора в САЩ на списанието Forbes, съобщава MarketWatch.

През 2012 г. ръководителят на Microsoft Гейтс е номер едно в списъка за 19-та поредна година с нетно богатство от 66 млрд. долара.

Той е следван от шефа на Berkshire Hathaway Бъфет (с 46 млрд.) и главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън (41 млрд.)

Четвърто и пето място си поделят братята Чарлз и Дейвид Кох с нетно състояние от по 31 млрд. долара.

Местата от шесто до девето са за представителите на фамилията Уолтън, притежаваща търговската верига Wal-Mart. Кристи и семейството и притежават 27,9 млрд., Джим – 26,8 млрд., Алис – 26,3 млрд. и С. Робсън – 26,1 млрд.

Почетната десетка завършва Майкъл Блумбърг със състояние от 25 млрд. долара.

Макар икономическото възстановяване да не успява да набере инерция в много региони на САЩ, богатите продължават да богатеят, благодарение отчасти на възхода на фондовия пазар и поскъпването на недвижимостите.

Според Forbes състоянието на 400-те най-богатите хора в Америка е нараснало до 1,7 трлн. долара през тази година от 1,5 трлн. през миналата.

Магнатите от социалните медии обаче са загубили 11 млрд. от състоянието си за година, като богатството на Марк Зукърбърг (Facebook) спада с 8,1 млрд. до 9,4 млрд. Рязко намалява състоянието и на Ерик Левковски (Groupon) и Марк Пинкъс (Zynga).

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини