Сметната палата установи по-скъпи лекарства с 300-400%

Одит на Сметната палата за периода 2008-2011 година обръща сериозно внимание на липсата на промяна в нормативната уредба, довела до повишаване на цените на лекарствата. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която приветства участниците в кампанията "Твоето сърце е в твоите ръце", посветена на днешния Световен ден на сърцето, съобщи БТА.

Атанасова е получила доклада на одиторския екип вчера и все още не е запозната с подробности от него, но посочи, че за проверявания период е констатирано увеличение на цените на някои лекарства с 300-400%.

Одиторите са направили в доклада някои препоръки до Министерския съвет, до МЗ и до НЗОК. В момента тече двуседмичният срок, в който министър Атанасова може да направи възражения върху доклада или да го приеме. Докладът ще бъде връчен на 12 души - всички министри на здравеопазването и управители на НЗОК в периода 2008-2011 година.

"За следващата година ще има увеличение на бюджета в няколко сектора - здравеопазване, образование и социални дейности, но с точна цифра няма да се ангажирам, защото в момента все още тече бюджетна процедура и всички министерства искат повишаване на бюджетите си и на заплатите на служителите си", добави Атанасова.

Здравният министър съобщи още, че от следващата седмица ще бъде нормализиран процесът с доставките на лекарства за онкоболни, след като от април са преустановени доставките от австрийска компания, поради проблеми със завод в Австрия, предаде “Фокус”. Спирането е било за почти цяла Европа.
"Дори се наложи да направим конферентна връзка заедно с другите държави и с ЕК, за този проблем. За България са проведени разговори с фирма, която е представител на австрийската компания, и започват доставки на тези медикаменти, които липсват", обясни Десислава Атанасова.

В края на август бе намален с 2 на сто размерът на надценките за търговец на едро и търговец на дребно на лекарства при формирането на държавно регулираните цени. Намалението на надценките е предложено с цел понижаване цените на лекарствените продукти.

Същевременно в интервю за Дарик радио управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков заяви, че се водят разговори с фирмите и те са склонни да дават отстъпки, но не в цената, защото се притесняват, че когато една цена падне у нас, тя може да послужи за референт в друга държава, която има по-добри финансови възможности.

"Фирмите са склонни да дават отстъпки най-вече в натурална форма, тоест да поемат лечението на повече пациенти при същите цени, които са договорени", каза Пламен Цеков. От НЗОК вече са разработили и методика за следващото договаряне, което ще стартира през октомври и предстои тя да бъде одобрена от Надзорния съвет. Там също се предвижда подобна опция. „За нас не е важно дали ще има отстъпка в цената или ще ни се дава по-голямо количество, важно е с парите, които разполагаме, да лекуваме повече пациенти", коментира Цеков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини