Показаха уникална колекция сребърни монети на Цар Киро

30 сребърни тетрадрахми, сечени в Атина през V в. преди Христа - част от колекция на Кирил Рашков, изложиха в Археологическия музей на Пловдив. Стойността на находки е между 60 000 и 70 000 евро и се оценяват като най-уникалните от артефактите, открити и конфискувани от властите в дома на Цар Киро в полза на държавата.

Това разказа по време на откриването на изложбата "Спасено културно наследство от органите на МВР в Пловдивския регион" директорът на музея проф. д-р Костадин Кисьов, цитиран от Plovdiv24.bg.

За последните 4 години в Археологическия музей в Пловдив са постъпили над 4000 археологически находки, конфискувани от органите на реда. В настоящата изложба са изложени 1200 от най-интересните и най-запазените.

От къщите на Рашкови са конфискувани и около 50 бронзови монети, сечени при Филип Втори Македонски. "Не се знае все още откъде ги е набавил", коментира Кисьов.

В имението на Цар Киро е открита и гръцка монета фалшификат - декадрахма. "Такава има само една и тя се намира в Националния нумизматичен музей в Атина", допълни той и поясни, че досега са намерени около 5 фалшификата на тази находка по света.

Най-общо експонатите в изложбата са разделени в две групи: оригинални археологически артефакти и копия, фалшификати и конфискувани от полицията матрици и заготовки за производство на фалшификати.

"През последните няколко години се наблюдава опит за подмяна на историческото и културното наследство на България и връх в това е създаването на нови образци, представяни от разни колекционери за уникати. Всичко това се прави с цел търсене на максимална печалба", сподели още шефът на музея.

Сред фалшификатите са и 100 монети от времето на Цар Иван Асен, за които е направен опит да бъдат изнесени през граница, скрити във фабрично опакована кутия с шоколадови бонбони, както и копие на Панагюрското съкровище, изработено в Швейцария.

До 30 декември посетителите на музея могат да видят още оригинални находки, свързани с Тракийската култура като отделни съдове, апликации от колесници, изкопани и ограбени от иманярите, римски бронзови статуетки, както и голямо количество накити от праисторията, тракийския период и средновековието.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини