Масови фалити на хлебари

Хлебопроизводители от Бургас се опасяват от затваряне на фурни в града през зимата. Причината за това според браншовиците са поскъпването на цените на зърното, брашното, тока и горивата.

Доказателство са сигналите за фалити в бранша от цялата страна и в частност затварянето на една от най-големите фирми за производство на хляб в София. Някои от малките фурни в приморския град също са затворили.

Статистиката сочи, че цената на основната суровина за хляба - брашното, се е повишила с над 50% за изминалата година, в същото време цената на насъщния е останала същата. За да успеят да се задържат на пазара, много хлебопроизводители са намалили персонала във фирмите си.

„Хората станаха скъп ресурс на фона на осигуровките и повишението на заплатите. Специално в нашата фирма сме два пъти по-малко хора, отколкото преди две години", коментира един от председателите на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев, цитиран от БНТ.

По думите му заетите в бранша се притесняват да оскъпят продукцията си, защото няма да могат да продават достатъчно количество от нея.
Част от фурните с малък капацитет в бургаско вече са затворили, но прогнозите са за фалити и на по-големите производители, ако цената на брашното не поевтинее.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини