Последно:Върховният съд осъди държавата да плати за смъртта на разкъсания от мечка родопчанин

Министерството на околната среда и водите ще трябва да плати сумата от 130 хил.лв. на семейството на убития от мечка Никола Шиков от родопското село Кутела.

Това е решението на последната съдебна инстанция, взето от състав на ВКС, който отхвърли жалбата на МОСВ срещу решението на Апелативния съд в Пловдив.

Окръжният съд в Смолян и следващата инстанция, в лицето на Апелативния съд, потвърдиха отговорността на държавата в драмата с умъртвения от мечка мъж, с което екоминистерството трябва да изплати обезщетение на наследниците на загиналия.

Трагедията се разигра през май 2010 г. в гората до самото село Кутела, където стръвница разкъса 65 годишния Никола Шиков, който отишъл за дърва.

Според експертизата, смъртта му е била неминуема и особено мъчителна –човекът бил с множество счупвания, разкъсни и прободни рани по главата, тила, шията и цялото тяло.
Съдебната сага продължи 2 години, след като месеци след жестоката смърт, семейството на убития внесе иск в съда срещу Министерството на околната среда и водите. През април 2011 година Смолянският окръжен съд постанови решение, с което осъди МОСВ да изплати на наследниците на Никола Шиков обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди общо в размер на 130 000 лв.

Според съда държавата, като собственик на защитения вид-кафява мечка е възложила по реда на специалния Закон за биологичното разнообразие опазването и наблюдението върху него на МОСВ. Законът е вменил на този държавен орган задължението да обезщетява причинените от това животно вреди. По делото е установено, че само в района на село Кутела за периода 2006 – 2010г. са регистрирани 12 нападения на мечки.

„При адекватни мерки от страна на държавата за отстрел на проблемните екземпляри, разселване, захранване и т.н., както вредите, така и рискът, биха били минимални",  са част от мотивите на Окръжния съд, чието решение по-късно е изцяло потвърдено и от Апелативен съд–Пловдив.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини