Моретата и океаните се покачват по-бързо от очакваното

Нивото на моретата и океаните се покачва с 60 процента по бързо от прогнозите на ООН, заплашвайки ниско разположените райони от Маями до Малдивите.

Това предупреди научен доклад, разпространен на преговорите в Катар за борба с климатичните промени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Докладът, дело на учени от Германия, Франция и САЩ, освен това констатира, че температурите се повишават реално в съответствие със сценариите на ООН, и оборва твърденията, че преценката за ръста им е била пресилена.
"Глобалното затопляне не се е забавило, нито пък изостава от прогнозите", заяви Щефан Рамщорф, основен автор в доклада на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климатичните промени.

В доклада се посочва, че нивото на моретата и океаните се покачва с 3,2 мм годишно според спътникови данни или с 60 процента по-бързо от 2-милиметровото годишно покачване, прогнозирано от Междуправителствената група на ООН за климатичните промени за същия период.

Унищожаването на най-големите дъждовни гори в света - в Амазония, се забавя, и то с рекордно темп. Според данни, оповестени вчера от Министерството на околната среда на Бразилия, обезлесяването на Амазония е обхващало 4656 квадратни километра между август 2011 г. и юли 2012 г. - спад от 27 процента в сравнение със същия период година по-рано. Това означава, че изсичането на амазонската джунгла се е забавило до най-ниското си ниво от началото на мониторинга през 1988 г. Спътниковите данни сочат, че обезлесяването намалява вече четвърта поредна година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини