Въглеродните емисии с нов антирекорд

Отиващата си 2012 г. ще се окаже рекордна по обем емисии на въглероден диоксид. СО2 в атмосферата с всяка година става все повече, въпреки икономическата криза. Според разчетите на климатолозите, емисиите на въглеродни газове през 2012 г. достигат рекордното ниво от 35.6 милиарда тона. По този начин антирекордът от 2010 г. е счупен, когато в атмосферата попаднаха 33.4 милиарда тона въглероден диоксид.

Вината за увеличението на емисиите се приписва на Индия и Китай.
През текущата година тези развиващи се страни са увеличили обема на изхвърляния от тах СО2 с 7,5% и 9,9% съответно, съобщава руската информационна агенция Новости.

Основен замърсител на атмосферата с въглероден диоксид продължава да бъде Китай. На него се падат 28% от общия обем вредни емисии, на САЩ се падат 16%, на ЕС 11%, а на Индия 7%. При това САЩ си запазват лидерската позиция сред развитите страни с най-големи емисии на глава от населението.

Ръководителят на групата изследователи от Центъра за изследване на климатичните промени Тиндал Корин ле Кер заяви, че икономическата криза не е попречила за поставянето на новия антирекорд, нито съществуващите ангажименти за съкращаване на вредните емисии, предаде БЛИЦ.

Учените са изяснили, че обемите на емисиите парникови газове се увеличават с икономическия растеж, но при спад, те намаляват двойно по-бавно, отколкото БВП. Обяснение на това намери Чичард Йорк от Университета в щата Орегон.

Тази асиметрия в динамиката той обяснява в своя статия, публикувана в списание Nature Climate Change. Според него, икономическият растеж съпътства дългосрочни инвестиции в енергоемка инфраструктура. Пример за това са купени в “заможните времена” мощни автомобили, които хората продължават да използват и по време на икономически спад.

Данните бяха съобщени на фона на преговорите по климатичните промени в Доха, които ще приключат на 7 декември. Според резултатите от проучването, всеки един опит за ограничаването на ръста на световната температура до под 2 градуса по Целзии до 2050 г. – повратна точка за избягването на катастрофата – означава, че емисиите на въглеродния диоксид трябва да бъдат намалявани с 3% годишно, което по принцип е почти невъзможно с оглед на сегашните ангажименти, поети от страните.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини