Областният управител на Смолян настоява пред Борисов за пътя Рудозем-Ксанти

Областният управител инж. Стефан Стайков изпрати молба до премиера Бойко Борисов, в дневния ред на предстоящото второ заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Гърция, да бъде включена точка за приоритетно решаване на въпроса за отваряне на пътна връзка и ГКПП „Елидже" по направлението Рудозем-Ксанти.

Подобряването на свързаността, би способствало за решаване в значителна степен проблемите на района, за развитие на туризма и двустранния обмен на стоки и услуги, се казва в писмото.

Отварянето на трансграничната транспортна връзка при „Елидже" и изграждане на съвременна пътна инфраструктура по направлението Пловдив-Смолян-Рудозем през следващия програмен период 2014-2020 г., и до Ксанти е от изключително значение за намаляване на ефекта на кризата от двете страни на границата.

Въпросът за изпълнение на Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Република Гърция за откриване на три нови гранични контролно-пропускателни пункта и пътни връзки между двете страни до 1998 г. и в частност- приоритетно решаване на въпроса за отваряне на пътна връзка и ГКПП „Елидже" по направлението Рудозем-Ксанти, бе поставен и на проведената на 11 декември в Александрополис трета среща на Съвместния наблюдаващият комитет на програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини