Съветски сателит пада днес на Земята

Съветският сателит "Космос 1484", изведен в орбита през 1983 г. от космодрума Байконур с ракета носител "Мълния", днес ще падне на Земята.

Със самия старт на работата на 2.5-тонния и 6-метров апарат започнаха проблеми в системата за ориентация, затова той не бе използван по предназначение. Според сметките на американските астрономи, спътникът ще навлезе в атмосферата на Земята днес, 28 януари 2013 г. в 10 часа и 20 минути московско време.

Все пак Стратегическото командване на САЩ допуска възможността за грешка в сметките си от плюс-минус 30 часа. Също така не е съвсем ясно, за каква точно част от сателита става дума. Преди десет години на борда му избухна взрив, частично разрушил изкуственото небесно тяло. Американските военни твърдят, че те досега са успели да проследят 48 отломъка от разпадналия се "Космос 1484".

Остава въпроса и с мястото на приземяване на неизгорелия в плътния слой на атмосферата апарат. Например, "Фобос грунт", паднал от небесата през януари 2012 г., цопна в Тихия океан до Чили. Първият паднал съветски метеорологичен спътник "Метеор 1-1", върнал се от космоса през март 2012 г., пък попадна в Антарктида.

Къде ще падне "Космос 1484" официално не се съобщава. Американските експерти предполагат, че това може да стане на Корейския полуостров. Във връзка с тази възможност Сеул проведе изпитания на системата за предупреждение на цивилното население.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини