NASA създаде робот за разкопаване почвата на Луната и Марс

Изследването на близките до Земята космически обекти е постоянна цел на учени от цял свят. Те непрекъснато правят планове как да получат повече информация и материал за тестване от Космоса, което е причината за създаването на нови, все по-съвършени изследователски машини. Ето и порения такъв апарат. Той е на американската космическа агенция NASA, която стартира проект за разработването на робот за разкопаване на космическа почва.

Името на машината е RASSOR. Според предварителните планове, тя ще се използва от учените за изучаването на повърхността на Луната и планетата Марс.


В окончателния си вид RASSOR ще тежи 45 килограма и ще може да изпълнява различни задачи в условията на ниска гравитация, достигаща една шеста от гравитационното поле на Земята. Роботът ще се придвижва лесно по повърхността на нашия спътник или Червената планета с помощта на чифт вериги. Разкопаването на скалистата почва на космическите обекти ще се осъществява чрез два въртящи се барабана със закрепени на тях лопатки.

Товароподемността на робота ще достига 18 килограма. Предвижда се скоростта му на придвижване да бъде четири пъти по-висока, отколкото е скоростта на изследователския апарат Curiosity, който в момента изпълнява мисия на Марс. Да припомним - Curiosity е способен да преодолява разстояние от четири сантиметра за една секунда.

Плановете на специалистите от NASA са да изпратят RASSOR на космическия обект, който предстои да бъде изследван, заедно с още почти цял тон изследователско оборудване.


Събраните проби от почвата и от леда роботът съвсем самостоятелно ще превозва в подвижна лаборатория, където ще бъдат извършвани допълнителни тестове и анализи. Мисията на RASSOR би трябвало да продължи пет години при 16 часа непрекъснато копаене на денонощие, коментират учените.

Вече има действащ прототип на машината, с който в момента се провеждат тестове на Земята в условия, имитиращи тези на Луната. Едновременно с това от NASA са започнали да разработват робот-космически багер от следващо поколение - RASSOR 2. Изпитанията с него ще започнат не по-рано след година – през 2014 г. Кога точно роботът ще бъде изпратен в космическото пространство, засега не се уточнява. 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини