Заплашена ли е Земята от слънчева супербуря

Планетата ни не е подготвена за рисковете, с които може да се сблъска при една евентуална слънчева супербуря, каквито се случват на всеки 100 до 200 години. Това предупреждават британски учени, цитирани от телевизия „Скай Нюз".

В своя доклад експертите Кралската академия по инженерни науки предупреждават, че подобно явление, което за последен път е възниквало през 1859 г., може да има пагубен ефект върху един на всеки десет сателита в орбитата на Земята, да предизвика глобални прекъсвания на електрозахранването, нарушения в навигационните системи на самолети и други апарати и тн.

Последното подобно събитие, известно като явлението „Карингтън", е възниквало през 1859 г., когато Земята е била „ударена" от приливна вълна от енергийни частици, резултат от мощно слънчево изригване. По това време ефектът от супербурята предизвикал искри по телеграфните проводници, които се запалвали. Около света нощното небе било озарено от изключително Северно сияние. По това време обаче не е имало сателити в орбита или микрочипове, които да „застанат на пътя" на енергийните частици.

Британските експерти предупреждават, че събитие от величината на „явлението Карингтън" е „неизбежно", макар и очакваните ефекти да не създават предпоставка за сериозен катаклизъм.

Специалисти обръщат внимание, че подобно слънчева супербуря би могла да има фатален ефект върху астронавтите от мисията „Аполо", ако беше възникнала по време на кацането на Луната.

В наши дни планетата разполага с аванс от 15 минути преди всяко слънчево явление, който се осигурява от остаряващия сателит Ейс. Плановете на НАСА предвиждат той да бъде заменен през 2014 г. от подобрен модел, наречен „Дискавър".

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини