Умните и образовани българи са извън България

„Изтича най-добрата кръв на нацията". С тези думи д-р Константин Тренчев коментира в сутрешния блок на Нова телевизия увеличаващата се миграция на българите към чужбина. Тренчев гостува в предаването заедно с независимия финансов експерт Минка Златкова, която защитаваше неговата теза и актрисата Латинка Петрова - в защита на правителството.

„Тези хора, които могат да водят напред, най-умните, най-образованите, не са в България. Колко от хората в Германия например ще се върнат?", възмути се Тренчев. „Ние се занимаваме с различни тъпотии", допълни той, коментирайки твърденията, че има доста пари в банките. Тези пари обаче по думите му са там, тъй като хората не вярват в нищо и не смеят да ги влагат.

Д-р Тренчев разказа за свое посещение заедно с делегация в столичен ресторант, който е пред затваряне, „защото много по-лесно беше да забраним тютюнопушенето без да разберат, че това съсипва бизнеса". Според Тренчев много по-удачно е било да се помисли как да се увеличат работните места, а не как да се съкращават такива. „Богатите хора могат да се получат чрез трайни работни места", категоричен бе той.

Тренчев бе помолен да коментира вчерашното изказване на председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев, който заяви, че гладът ражда престъпници и България ще бъде залята от престъпност, ако не бъде осигурена работа на нискоквалифицираната работна ръка.

„Човек, за разлика от животните, иска да планира живота си. Повечето хора искат да имат една перспектива", подчерта общественикът. По думите му, ако хората не се занимават с нищо, то те рано или късно завиват към престъпността.

За него новата национална стратегия не е съвсем реалистична, тъй като по думите му, за да може да се увеличат работните места не става само със заделянето на определена сума пари. „Ако говорим за работни места, трябва да се стремим те да са трайни", посочи Тренчев. „От ‘89-та година съм се наслушал на хубави думи, съвсем нормално е политиците да обещават", допълни още той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини