"Репортери без граници" стреснати от Борисов

Неправителствената организация "Репортери без граници" се възмути от думите на премиера Бойко Борисов по адрес на журналисти, след като гръмна скандалът с изнесеното му досие "Буда". "Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички ви - без изключение", гласи цитатът на премиера, възмутил "Репортери без граници".

"Ние сме изумени, вцепенени и скандализирани от безотговорните изявления на премиера Борисов. Такива думи представляват сериозна и директна заплаха за всички работещи в медиите", се казва в изявлението на международната организация, цитирано от БНР.

"Репортери без граници" смята, че е редно премиерът да се извини публично, ако неговото изявление е езиков гаф или грешка. В противен случай ще се наложи европейските институции да се запитат за съвместимостта на тези думи с функциите на един от техните 27 висши ръководители.

"Смятахме, че "строго секретните разследвания" на журналисти и медии бяха част от миналото и от ерата на Студената война", коментира организацията чрез съобщение на сайта си. "Поведението на Борисов рискува да доведе до бедствени последици не само в България, а във всички балкански страни. Как да изискваме от балканските страни - кандидати за членство в ЕС безупречно поведение, когато най-близкият им съсед ги тласка към такива злоупотреби?", питат от "Репортери без граници".

Има и припомняне към времето, когато Борисов поемаше премиерския пост. Тогава той посочи като един от приоритетите си свободата на медиите и обеща видими реформи.

Според директора на брюкселския клон на "Репортери без граници" Оливие Базил един министър-председател не може да хвърля и най-малката сянка на съмнение с декларации за досиета на журналисти, особено в българската действителство и при ситуацията, в която българските медии се развиват днес.

"Да се чуе от устата на първата политическа личност на България, независимо от нейния цвят, че би могло да се правят досиета и да се използват тайните служби срещу пресата - такава декларация е невъзможна от един премиер на страна-членка на ЕС", допълва Базил. "Ние сме разтревожени, защото това е потресаващ сигнал в страна, която е много зле в класацията за свободата на словото", обобщава той.

Тази година организацията ни класира на 87-мо място по свободни медии от 179 държави в света, като преди нас са Косово, Того, Танзания, Кения, Бутан и други. Това е най-ниската позиция за страна-членка на Европейския съюз.

Източник: webcafe.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини