Чудо! Жена прогледна след 20 години слепота

След 20 години пълна слепота, 72-годишната В.К. прогледна. Чудото стана преди дни в очната клиника на болница „Токуда”. Щастливата пациентка не можеше да повярва, че отново вижда децата и внуците си, скупчени край леглото й. И че пак ще се радва на къщата си в Плевен, на цветята в градината.

При това зрението й е ясно и стабилно, то е възстановено не частично, а 100 процента, заявиха лекарите. Те оперираха В.К. с най-съвременна апаратура, наречена факомашина. Тя втечнява твърдото перде на очите. Д-р Алек Топов, шеф на отделението по офталмология разказа, че след машината лекарите направили микро разрез – по-малък от 2,5 мм.,на очите. През него вкарали мека, сгъваема леща. Тя сама заела постоянната си позиция в окото. Авангардната технология снижава до минимум рисковете от усложнения след операцията и още не следващия ден, пациентът вижда всичко със 100 процента яснота.

Преди 20 години В.К. се оперирала от катаракта /перде/ на лявото око. Но по метод, който вече се счита за остарял – поставили твърда леща в окото й през голям разрез. Възстановяването било бавно, болезнено  и мъчително. В крайна сметка В.К. престанала да вижда с това око. Затова започнала да натоварва дясното. Но и то заболяло от перде. Само мисълта, че трябва да изтърпи пак адските болки била причина отчаяната жена дълго да отлага операцията му. С времето обаче лещата на окото й потъмняла и тя напълно загубила зрението си и с него. Така потънала в черната дупка на пълната слепота, мислейки че такава ще бъде съдбата до края на живота й. Докато близките й не я завели при опитните очни лекарите в болница „Токуда”. Според д-р Алек Топов, успеваемостта на операцията, на която беше подложена В.К., е над 98 процента.

Източник: http://www.pik.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини