В Смолян и Мадан раздаваха картички с лика на Апостола

Членовете на МГЕРБ в Смолян и Мадан раздадоха картички с лика на Васил Левски на жителите и гостите на двата родопски града. Поводът е 140 години от гибелта на Апостола на българската свобода, които се навършват днес. На лицевата страна на картичката заедно с лика на Левски в униформа на Първата Българската легия в Белград е отпечатано неговото послание: „Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от задружните ни сили“- думи, които звучат актуално и днес. На снимката Васил Левски е с униформа, която е била реквизит от студиото на фотограф от Букурещ. Изображението на Апостола за печат бе предоставено със съдействието Таня Марева - председател на Общински комитет „Васил Левски“. На гърба на картичката младежите единодушно решиха да се отпечата стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев.

„Инициативата има за цел да възроди националното ни съзнание и колективен дух, а идеята е ликът на най-великия национален герой да стигне до възможно по-широк кръг от хора в региона, защото делата и мъдростта на Левски имат силата да ни обединят като нация. Ако всеки един от нас, преди да иска да получи нещо добро, се запита какво добро е дал, тогава светът около нас щеше да изглежда много по-добре. Категорично днес имаме нужда точно от такива хора като Левски “, заяви областният координатор на МГЕРБ Димитър Настанлиев.

По неговите думи трудно се описва реакцията на хората, които взимат в ръцете си снимката на Апостола. Според него се преплитат емоции като отговорност, справедливост и гордост за всеки един българин, тъй като история ни не познава по-чиста, по-светла, по-безкористна личност. „Намирайки подходящо място за образа на Левски във всеки един дом, това значи, че хората споделят неговите възвишени идеали и се стремят към съвършенство“, коментира след инициативата областният координатор на МГЕРБ.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини