Потвърдено - на Марс е имало живот!

На Марс преди милиарди години е имало живот - това съобщиха от НАСА, анализирайки последните данни, изпратени от Curiosity.

След като със сигурност роботът откри, че на Червената планета е имало течаща вода, сега в химическата му лаборатория регистрира и всички необходими елементи за живот, предаде БНТ.Curiosity отдавна вече не праща само снимки. Химичната му лаборатория започна работа и засече всички необходими за живота химични елементи.
"Бяха отрити водород, кислород, азот, фосфор, сяра. Така че градивните тухлички са там. Обаче освен тухличките много е важно да има енергия. Енергията, която е необходима, за да има живот за микроорганизмите, също се оказва, че е била налична на Марс, тъй като част от намерените химикали са окислени, някои са слабо окислени, някои неокислени - т.е. има необходимата налична енергия, която всъщност на Земята дава живот на нашите микроорганизми", обясни астрофизикът Владимир Божилов - главен редактор на сп. "Знание".Curiosity вече даде сигурни доказателства, че на Марс е имало вода. Като тези снимки на ерозирали камъни, част от речно марсианско корито. По което се изясни - със сигурност е текла сладка вода.
"Това също е третото важно съобщение от НАСА, буквално от тази седмица. 20 процента от измерените проби са глинести минерали. Това са минерали, които се образуват само при взаимодействие на сладка вода с вулканични минерали", коментира още Божилов.Всичко това дава основание на учените да твърдят с огромна доза сигурност - преди 3 милиарда години на Марс е имало живот.
Не зелени човечета, или динозаври. А някакви прости микроорганизми. И ако те не са имали шанс да еволюират в нещо разумно, то е само заради размерите на Марс.
"Атмосферата, която Марс има, най-вероятно е изтекла в космоса, тъй като гравитацията, поради размерите на Марс, е много по-слаба и едновременно с това, обаче, електромагнитното поле на марс също е твърде слабо. Това означава, че няма защита от всички вредни унищожаващи живота лъчения", обясни астрофизикът Владимир Божилов.
При тези първи доказателства за извънземен живот, дори и най-големите скептици вече са готови да допуснат съществуването някъде там на извънземен разум. А Curiosity продължава изследователската си мисия с високопланинско изкачване до марсианския връх Шарп. И жалко, че НАСА се отказа да праща хора там. Но пък изглежда марсонизирането все пак предстои - европейската и руската космическа агенция се съюзиха за нови мисии до Марс.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини