НАСА пленява астероид около Луната

НАСА планира да установи контрол върху малък астероид и да го постави в постоянна орбита около Луната. Това е част от плановете на Вашингтон за създаване на изнесени в Космоса предни постове на човечеството, заяви пред медиите сенаторът Бил Нелсън, съобщи АФП.

За реализирането на проекта президентът Барак Обама ще предложи отпускането на около 100 млн. долара за бюджета на НАСА за 2014 г. Според идеята безпилотен космически кораб трябва "да улови" астероида и да го насочи към Земята, така че той да остане в стабилна орбита около луната ни – достатъчно близо, че до 8 г. астронавти да могат да стъпят на него.

Подобен план беше предложен през 2012 г. от експерти от Калифорнийския технологичен институт. Оттогава тази група, заедно с други експерти в тази област, разработи в детайли проекта.

Според учени това ще е първият опит на човечеството да промени небесата в посока създаване постоянно настаняване на хора в космическото пространство. Целта на Обама да бъде изпратена пилотирана мисия по близък до Земята астероид до 2025 г. няма да може да бъде осъществена при сегашното ниво на финансиране на НАСА, пресмятат експертите. Но използването на ракета-робот за "доставката" на 500-тонен астероид близо до планетата ни може да промени значително нещата. И да доведе до стъпването на човешки крак на астероид още през 2021 г., т. е. четири години по-рано от планираното.

"Веднъж стъпили там, ще можем да извършваме минни дейности, да проучваме как може да бъде отклонен насочил се към земята астероид, да изпробваме технологии за пътуване в дълбокия Космос и до Марс", допълва сенатор Нелсън.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини