Генно модифицирано прасенце - клонинг, устойчиво на болести

Преди време клонирането на овцата Доли се превърна в истинска революция в генното инженерство. Сега от същата лаборатория, в която се „роди“ Доли, съобщават, че чрез нова технология са създали прасе, неуязвимо към опасни болести, пише The Telegraph.
 
Прасе-26, както се нарича животното, е създадено по технология, известна като „генетична корекция“. Това е един от най-простите и ефективни методи за клониране, поясняват учените. Прасенцето се появило на бял свят още преди четири месеца, но специалистите съобщават за него едва сега.
 
С клонирането на грухтящия симпатяга учените правят още една сериозна стъпка към производството на генномодифиирано месо.
 
Уникалността на успешния експеримент се състои в това, че прасето има имунитет към едно от най-опасните заболявания – свинската чума, способна да убие животно само за едно денонощие. За целта учените „снабдили“ клонираното  животинче със специален ген, получен от генома на африканска свиня.
 
„Новият метод позволява отстраняването от генетичния код на различни звена и замяната им с нови. Технологията е по-проста и ефективна в сравнение с клонирането. Особеностите на работата, проведена в института Розлин, се състои също и в това, че там за пръв път е използвана нова среда, в която не се налага прилагането на антибиотици за обработката на гени“, разказва професор Брус Уайтлоу в ефира на BBC.
 
По думите на учения, новата технология ще позволи да се работи направо с оплодена яйцеклетка и ще предостави възможност на експертите да се откажат от клонирането. Работата по създаването на организма се случва изключително точно – от генетичния код на прасенцето, който се състои от 3 милиарда звена, се отнема само едно и се подменя с ново. Технологията на практика почти с нищо не се отличава от естествения еволюционен процес. След генната корекция в организма не настъпват никакви други промени, предизвикани от добавянето на определен ген.
 
Уайтлоу допълва, че новата технология ще позволи генното модифициране на животни при ефективност 10-15 %. За сравнение традиционната методика в генното инженерство има ефективност от едва 1%.
 
След появата на бял свят на прасенцето, неуязвимо към опасни болести, учените планират да създадат и други селскостопански животни, устойчиви на заболявания. Някои предприятия за производство на месо и млечни продукти вече са заинтересовани от перспективата. Очаква се още през лятото на тази година да бъдат одобрени първите генномодифицирани меса и рибни продукти, което означава, че съвсем скоро на трапезата ни ще се появят ястия с не съвсем естествен произход.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини