Нова книга за Апостола разкрива как се раждат митовете за Васил Левски

В изложбената зала на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“  в Смолян  на 24 април, сряда, от 16,30 часа ще бъде представена книгата на проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“  -   „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски“.  В проявата ще участва самият автор.

Своята  най-нова  книга  проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет посвещава на 175-годишнината от рождението на Апостола. В нея той не представя цялостно биографично изследване, а прави опит за осветляване на отделни спорни или нерешени все още въпроси за възгледите и  дейността на Апостола.

Стоянов въстава срещу налагани с години неверни или изфабрикувани тези и твърдения, отнасящи се до живота на Васил Левски. С ясното съзнание, че може да бъде обвинен в разни грехове към паметта на Дякона, той се заема да разграничи истината от художествената измислица и опирайки се на вече постигнатото от поколенията левскиеведи, да преодолее някои табута или пък да разчупи някои от стереотипите в мисленето.

Трите основни въпроса, върху които проф. Стоянов привлича вниманието на читателя, са: идеите на Васил Левски – идеи на новото време; революционният терор – „най-чистият път“ към провал на вътрешната революционна организация; Васил Левски пред извънредната следствена комисия в София.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини