Художествената гимназия в Смолян стана партньор с Училището за изкуства „Зеки Мюрен" в Бурса

Директорът на смолянската гимназия Симеона Савова-Коруева и колегата й от Бурса подписаха споразумение за съвместна творческа и образователна работа

Голяма група ученици, преподаватели и специалисти от град Смолян се завърнаха в края на миналата седмица от изключително интересно гостуване в град Бурса, Република Турция, продължило от 20 до 26 април. Пътуването е част от проект Коменски „Да намерим път един към друг“, финансиран от Програма „Учене през целия живот“. В проекта участват като партньори Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян, Ателиета за специално професионално обучение и образование – Генисеа, Ксанти, „Карабалчик Джелал Сьонмез иш окулу” – Бурса, Турция, а координатор по Проекта е Ресурсен център – Смолян.
Основната цел на проекта и гостуването в Бурса, е сътрудничество и обмяна на добри практики в областта на арт -педагогиката за деца със специални образователни потребности. Освен новата сграда на турските домакини, партньорите посетиха и три центъра за специално професионално образование, където се запознаха с особеностите на работа в тях и установиха професионални, и приятелски контакти.
В професионалните ателиета на „Карабалчик Джелал Сьонмез иш окулу” – Бурса всички се докоснаха до ежедневието на техните възпитаници - отглеждането на птици, растениевъдство, керамика, шивачество и най-атрактивното – техниката за рисуване върху водна основа „ебру“. Най-добрите творчески опити на децата бяха наградени в края на гостуването.
Деца и възрастни се насладиха на уникална разходка с открит автобус из пъстрия милионен град, в който минало, настояще и бъдеще са в приятен синхрон. Посетиха исторически и архитектурни забележителности – археологически музей, градския етнографски музей, музей на ислямското изкуство, лунапарк и зоологичсека градина, автентичен етнографски резерват . Спомени и сувенири ще напомнят за уникалните мигове и места в Бурса. Дневникът на пътуването, който децата попълват при всяка среща на партньорите, става все по-интересен и богат.
Особено полезна за партньорите от Професионалната Гимназия за приложни изкуства в Смолян беше срещата в Училището за изкуства „Зеки Мюрен“, където ги посрещнаха техни връстници със сходни интереси и занимания. Двете училища сключиха официално партньорско споразумение за бъдещи съвместни дейности.

Финалът на пътуването беше в град Изник – древната Никея, където историята, архитектурата и изкуството на арабската керамика изумиха българските гости.
Последната среща по Проект „Да намерим път един към друг“ ще бъде отново в Смолян, като този път ще домакин ще бъде Ресурсен център-Смолян. След края на Проекта специалистите на ресурсния център ще подготвят и издадат помагало по арт-педагогика за деца със специални образователни потребности, а учениците от специалност Рекламна графика в смолянската гимназия за приложни изкуства ще оформят и подготвят за печат Дневник на пътуването.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини