Половин час чакали линейка за починалия ученик

Половин час чакали линейка за 11 - годишния Теодор, който почина вчера. Това съобщи за БНР бащата на момченцето Златко Желев.

Учителите веднага са се обадили на тел. 112 след като на момченцето му е прилошало. В продължение на час лекарите в болница "Св. Анна" са правили опити да възстановят сърдечната дейност, но без успех.
"Учителите са реагирали адекватно, но Спешна помощ... няма такава! Тя не съществува! Не може да ми обясняват, че нямат достатъчно линейки", заяви Желев.
"Вчера неволно дочух разговор между следователя и лекаря в Окръжна болница, че ще "оправят" нещата. Оправяне значи потулване. Обадете се на 112 и в Здравното министерство. Случаят не бива да се потулва", призова Желев.
Според Златко Желев е абсурдно в 21-ви век да няма училищни лекари.
"Цялата ни образователна система е абсурдна. Здравната ни система - още повече. Не можеш да чакаш 30 минути за линейка за дете", каза още Златко Желев.
"Сигналът е приет много бързо, много бързо е обработен и е предаден в Центъра за спешна помощ", каза Данка Недялкова, говорител на „Национална система 112“.
Проверката установи, че са получени 4 повиквания. Първото е в 13,55 минути. Разговорът е продължил 40 секунди и е предаден сигнал с висок приоритет. Отчетено е, че сигналът е приет. От Центъра за спешна помощ са ни информирали, че няма свободен екип, но че пренасочват един от екипите си. От 14,08 е информацията, че линейката е тръгнала. След първото има още 3 обаждания. Става ясно, че детето няма пулс. Тази информация също веднага е предадена. В 14,10 минути се обажда бащата, който е информиран, че линейката пътува.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини