Мъж почина в линейката от Девин за Смолян, жена загуби бебето си

50 годишен мъж е починал снощи в линейката на път от Девин за смолянската болница.

Само седмица преди това жена загуби бебето си в линейката докато пътувала за здравното заведение в родопския град, където лекарите едва я спасили. Бременната жена е от Шумен и гостувала в Доспат със съпруга си, когато получила родилни болки и се наложило транспортиране до Смолян. Бебето се родило и починало по пътя, а жената е била в много тежко състояние в интензивното отделение в Смолян.

Това са само част от трагедиите, сполетели родопчани след закриването на болницата в Девин. Последните два смъртни случая бяха изнесени на днешната среща между кандидат-депутатите от Смолянския регион и инициативните комитети за отваряне на болница в родопския град, и възстановяването на театъра в Смолян.

Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на починалия снощи 50 годишен родопчанин, който стана поредната жертва заради липсата на болница вече почти 2 години. Въпреки масовите протести, които стигнаха и до "жълтите павета", резултат и до днес няма.

От инициативните комитети бяха поканили кандидат-депутатите от всички партии, които имат листи в Смолянско.

Водачите на листи на „Коалиция за България”, „България на гражданите”, „Лидер” , СДС, ДСБ, РЗС, Коалиция „Горда България” , както и представители на партията на протестиращите „Кауза България” и „Национален фронт за спасение на България”, се обединиха единодушно за активна работа по каузата. Представител на ГЕРБ обаче на срещата нямаше. В хода на разискванията стана ясно, че утре в Девин се очаква да пристигне здравният министър от служебното правителство. 

Липсата на болница за района на Девин, на която разчитат 30 хиляди души от три общини, бе определена от кандидат-депутатите като бедствие и лишаване от конституционното право на здравеопазване.

Основната цел на бъдещите депутати от новия парламент ще бъде отваряне на държавна болница в Девин, която да получи статут на защитено лечебно заведение, заради труднодостъпния планински регион. За театъра в Смолян ще се работи по отмяната на постановлението, с което е закрита културната институция.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини