Хиляди левове блокирани в спряните сайтове

В началото на годината Държавната комисия по хазарта ограничи достъпа до 22 сайта за спортни залози, а това предизвика протести и искания за оставки сред потребителите им у нас. Недоволството ескалира през тази седмица, когато комисията взе решение да спре достъпа до нови 28 адреса за онлайн хазарт. Освен недоволство, рестриктивните мерки доведоха и до блокирането на хиляди левове на български играчи.

Изискването на Държавната комисия по хазарта е онлайн букмейкърите да имат издаден лиценз. Ако един спортен сайт за залагания няма такъв, достъпът до него се преустановява. Сред сайтовете, които затварят за България, са много популярни имена, а в новия списък попадат и сайтове за онлайн покер и казина, като сред тях са едни от най-големите в света онлайн платформи за покер.

„Самите потребители би трябвало да имат достъп до тези страници, понеже в тях се намират техните сметки, не е нужно да ги посещават за да правят залози. Много от тези сайтове са чисто информативни - предлагат данни за спортни събития. Дори в частност в покера - дават възможност за напълно безплатна игра, без никакви залози, което да нарушава закона реално”, обясни Александър Найденов, представител на покер сайт.

Финансовите загуби за потребителите вече са налице.

„Бивайки блокиран достъпа до тези страници, в много от случаите те са ограничени да влязат в сметките си. Често това са хора, на които това им е прехраната буквално и това са основните им доходи. И решението е да влязат във връзка с тези сайтове, а това много усложнява процедурата”, заяви Найденов.

Законът за хазарта е обнародван в края на март миналата година и влиза в сила от първи юли 2012-та. Оттогава нито един онлайн оператор не е получил лиценз. „От първия ден, от влизането на закона в сила, има хазартен оператор, който е подал своите документи пред Комисията по хазарт и тези документи до ден днешен не са разгледани. И няма произнасяне. Независимо от това, че в закона има установени срокове. Максималният такъв срок е 90 дни. Ние имаме 1 година време”, уточни Миглена Димитрова, адвокат.

„България към този момент бие абсолютно всички негативни рекорди в Европа - нито една компания не е лицензирана за онлайн хазарт и нито един лев не е постъпил в хазната до този момент”, обясни ситуацията Васил Колев, главен редактор на сайт за прогнози.

Формално погледнато, процедурата по закона е изпълнена перфектно. Парадоксът в случая е, че все още липсват наредби за издаване на лиценз за дейността на сайтовете. А първите спрени сайтове попадат в т.нар. сив сектор - т.е. вече са получили лиценз в някоя от държавите членки на Европейския съюз.

Адвокат Димитрова пояснява, че съществените въпроси, по които до ден днешен комисията не е взела отношение са свързани с липсата на правила и яснота кои са лабораториите, които ще сертифицират софтуерите за онлайн хазартните оператори, каква ще бъде връзката с НАП и МВР, за да се отчитат печалбите, залозите.

В момента лицензирани да предлагат залози върху спортни събития в България са три компании. Лицензите и на трите обаче не включват залагания по интернет.

Междувременно, представители на спортни новинарски сайтове у нас предупреждават, че решението за спиране на достъп до целите сайтове е безпрецедентно, защото засяга и други услуги като живо предаване на различни състезания.

„Проблемът не е до това дали и къде някой играе хазарт, проблемът е, че това е едно решение, което без това да е осъзнато дори от Комисията по хазарта е, че ще има много негативни последици върху други сфери - спорта и спортните медии”, категоричен е редакторът Васил Колев.

По данни на Европейската комисия, интернет хазартът е най-бързо развиващия се пазар през последните години - с годишно обороти от над 6 милиарда евро. У нас, Националната агенция за приходите отчита приходи от над 120 милиона лева за 2012-та. Данъчното облагане на този тип залагания е 15% от оборота на сайта.

„Няма други дейности, особено такива свързани с предоставяне на финансови услуги, за която да се предвижда облагане на база оборот. Логично е тези ставки да са на база данък върху печалбата”, предлага Димитрова.

Европейският съюз отчита, че независимо от мерките за филтриране на сайтовете, всяка седмица се извършват милиони пренасочвания. В България заобикалянето на закона също е факт. Играчите са насочени към алтернативи за достъп до тези страници - чрез VPN мрежи и proxy сървъри. Ангел Найденов коментира, че това е нарушение на самите правила на залите и може сериозно да застраши техните средства. „Защото например при влизане в сметката чрез VPN, това може да бъде засечено от залата, тя като го забранява като практика и да се стигне до санкция за самия играч.”

От Държавната комисия по хазарта отказаха да коментират казуса

Източник: btvnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини