Тежка сватба с родопски носии вдигат в Проглед

Тази събота в Проглед, освен стотици гости за традиционния празник на чепеларското село, ще има и сватбен ритуал по родопска традиция. Денят ще започне с литургия в местната църква и  ще продължи с курбан, и народно веселие. Особен колорит и автентична атмосфера ще внесе и сватба на открито по стар родопски обичай. Младоженците, кумовете им и техните гости ще бъдат облечени в народни носии, а ритуалът ще бъде изпълнен по стар обичай.

Спазването на българските ритуали с гайди и песента „Ела се вие, превива, мома се с рода прощава", спирането на сватбарското шествие на входа на селото и искане на откуп и други традиционни закачки, са част от обичаите, които ще съпътстват церемонията. Проглед е сред малкото села в региона, които развиват и сватбен туризъм, като първата сватба беше през 2009г. когато във вярност и любов тук се врекоха българинът Ивайло и Дилайра, които се срещнали в Париж като студенти. Всяка новобрачна двойка, избрала Проглед за празника си, посажда и дръвче като символ на общия им бъдещ живот.

За празника улиците и центъра на селото  ще бъдат основно почистени и измити, както и главният път от кръстовището с трасето за Чепеларе и Пампорово.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини