НАО "Рожен": "Опасен астероид летящ към Земята?- Клише!"

Астрономът д-р Никола Петров недоволства, че напоследък често се спекулира с подобни "сензационни" новини за приближаващ астероид и катастрофален сблъсък със Земята

От обсерваторията в Рожен категорично отхвърлят  страховете за опасения астероид 2013NK4, който заплашвал да се забие в Земята, а НАСА криела данните за бъдещ катаклизъм.

„За момента астероидът не се смята за опасен и не представлява интерес за нас”, каза шефът на астрономическия комплекс в Родопите Никола Петров.

Той обаче отхвърли и достоверността на източника, пуснал в общественото пространство въпросната „новина”, а именно „Звездно Общество А79”, което се представя за обсерватория. Такава все  не съществува дори, обави доц. Петров.

Една от програмите на научния комплекс е за следене на комети и астероиди, но за момента няма нещо, което да изисква специално внимание и не защото времето през последните дни беше лошо за наблюдения”, допълни той.

Ученият обясни ,че винаги има астероиди, особено когато са новооткрити, които са потенциално опасни, но са необходими 2-3 месеца, за да се изчисли орбитата и движението им. За въпросния астероид, няма информация, която да налага подобни наблюдения, коментира астрономът и нарече „клише” подобни заплашителни прогнози. „Опасният” астероид е нов и не е отбелязан в групата на „страшните” поне в следващите 10 години, обясни шефът на НАО „Рожен”.

„От гледна точка на науката, всички астероиди са потенциално опасни, защото се движат със скорост 10 пъти по-голяма от куршум на автомат „Калашников” , каза още Петров. Така наречените „хазартни астероиди” , които обикалят около Земята и са заплаха са 1390 на брой. Те са потенциално хазартни, а това означава, че всеки един от тях е потенциално опасен за сблъсък със земната повърхност, обобщи ученият.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини