Гръмотевици повредиха част от апаратурата на НАО Рожен

Последните гръмотевични бури са увредили сериозно част от апаратурата на Националната Астрономическа обсерватория на връх Рожен. Вече трета седмица има технически проблем с метеорологичната станция, а за ремонта й са нужни близо 2700лв. Мълниите са нанесли щети и върху устройствата, задействащи компютърната система, както и водната помпа, захранваща научния комплекс. Противопожарната система също е пострадала, а за отстраняване на щетите ще трябват общо около 6  хиляди лева, смята зам.-шефът на научната институция д-р Никола Петров. Пораженията от подобни природни бедствия са големи заради дългогодишната липса не само на добро заземяване, а и на подмяна на техническото оборудване, както и липсата на средства за поддръжка на елмрежата в държавната астрономическа обсерватория, коментира Никола Петров.

Гръмотевиците не са пожалили обаче и техниката на мини обсерваторията на любителите астрономи, монтирана на върха, в близост до по-малките телескопи на НАО. Те имат договор за съвместна работа с обсерваторията и изследват небесните явления с два малки, напълно роботизирани телескопа.

Природната стихия е нанесла сериозни щети върху мрежата за електрозахранване, изгорели са компютрите, извън строя са и картите за дистанционно управление на двата телескопа, „скрити” в малки куполи, с които любителите правят наблюдения и заснемат уникални  звездни кадри. Днес ентусиастите-астрономи бяха на върха, за да възстановят работата на повредената техника.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини