Мощи на Света Петка идват за поклонение в Смолян

За храмовия празник на църквата „Свети Висарион Смоленски”  на 29 юли в родопския град ще бъдат донесени свещени одежди и осветена икона на Света Петка.

Духовната  делегация, водена от Пловдивския митрополит Николай, ще пристигне в навечерието на храмовия празник на родопската катедрала.

Дрехите на една от най-тачените български светици, бяха тържествено донесени и подарени на Пловдивската митрополия от архиепископа на Яш и митрополит на Буковина и Молдова Теофан, за храмовият празник на митрополитската катедрала  „Света Марина” – 17 юли.  Веднага след този тържествен духовен акт, светите мощи ще пристигнат в Смолян, за поклон и молитвена закрила от светицата.

В неделя, 28 юли, когато бъдат донесени свещените одежди на св. Петка в катедралния храм „Свети Висарион Смоленски”,  от 18 часа ще бъде отслужена Празнична вечерня с петохлебие от митрополит Николай, придружаващите го духовници и смолянски свещеници. На 29 юли /понеделник/ от 9 часа в катедралния храм ще бъде отслужена съборна архиерейска света Литургия за прослава на вярата и делото на последния епископ на Родопите  Висарион Смоленски.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини