Смолян се поклони на Свети Висарион Смоленски за храмовия празник

Трима владици донесоха одеждите на Света Петка за храмовия празник

Стотици родопчани почетоха храмовия празник на най-голямата новопостроена православна катедрала у нас след „Александър Невски”- „Свети Висарион Смоленски”. Въпреки жегата и обезлюдения през лятото Смолян, пределите на църквата се изпълниха от богомолци, дошли да почетат делото на последния родопски епископ Свети Висарион, мъченически загинал за вярата преди 4 века.

По-голяма част от вярващите остана до края на 4 часовата съборна архиерейска Света литургия, оглавена с благословията на пловдивския митрополит от Великотърновския митрополит Григорий, в съслужение със свещеници от  Смолян и Пловдив.

Тримата владици- Николай, Григорий и Константийският епископ Антоний, който отслужи вечерната литургия в навечерието на храмовия празник, донесоха свещените одежди на Света Преподобна Петка /Св. Параскева/ и иконата с нейния образ.

Множеството  смирено изслуша и проповедите на двамата владици –Пловдивския Николай и Великотърновският Григорий.

„Докато има православие-има България, няма ли православие-няма я и България”, обърна се към миряните в словото си дядо Григорий, цитирайки Васил Друмев.

Припомняйки делото на последния родопски епископ Висарион, загинал като мъченик за православната вяра, дядо Григорий заяви, че не е случайно продължаващото безверие сред обществото ни, след като в Дирекцията по вероизповеданията има над 100 регистрирани секти, които подмамват младежта. Владиката изрази недоумение защо медии и търговци всяка година тръбят, че Свети Валентин е празник на влюбените, а никой не казва, че на 14 февруари Църквата почита Свети Кирил Славянобългарски.

„Какво се прави за  църквата?, възкликна дядо Григорий и намекна, че въпреки големия бюджет на Националната телевизия, няма достатъчно гласност за православието.

След края на литургията родопчани се поклониха на свещените одежди на Света Петка и се помолиха за здраве и благополучие, а 11-те катедрални камбани и „На многая лета”, огласиха празничния ден за Родопите , а миряните се наредиха на опашка за благословения обяд, раздаден от църковното настоятелство.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини