Хиляди слушаха джаз на Перелик и пиха вода от еко шишета

Близо 4000 души посетиха еко фестивала на връх Перелик „Джулай джаз”, а сред официалните гости бяха и посланиците на Германия, ЮАР, Мароко, Египет и Пакистан заедно със семейства си.  Осмото издание на музикалното събитие бе под патронажа на посланика на САЩ у нас  - Нейно превъзходителство Марси Рийс, която пристигна в Родопите специално за официалното откриване. Народните представители от Коалиция за България Дора Янкова и Мартин Захариев също уважиха уникалния екоджаз фестивал “The Sound fo Silence”, който се проведе през уикенда в околностите на най-високия родопски връх Перелик.

Джазфестивалът, който се наложи като част от културния календар на Смолян, се проведе в „зала“, направена от 4000 бали слама, с които после се наторяват ливадите в местността, а осветление осигуриха  2000 свещи и 4 огнища.  Хилядната публика бе изправяна на крака от  студентите на Никола Горялов проект, китарната формация „Дел Падре” и звездата на световния джаз Майк Морено и сръбската фюжън-джаз група „Eyot”. 

Областният управител инж. Димитър Кръстанов пък използва възможността да запознае  дипломат №1 на САЩ у нас със спецификите на региона и обеща да изпрати на мисис Райс рекламни филми за Родопите.

Гостите бяха изненадани и от екологична инициатива на организаторите за шишета, пречистващи вода, чиято промоция допълни идеята на феста за опазване на природата, обединила хилядите на родопския връх.

Шишета пестят огромни количества пластмаса, които изхвърляме ежедневно от консумация. В момента те се произвеждат и внасят от Китай, но е напълно възможно да започнат да се произвеждат в Смолян, за което се водят преговори.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини