Таксита на 6 м над земята. Строят нова система обществен транспорт

През последните години сме свидетели на интересен процес – научната фантастика от филми и романи се превръща в реалност. Ето поредната новина в потвърждение на този „подем“. Става дума за намеренията на властите на Тел Авив градът да се превърне в първият в света със система за въздушен обществен транспорт, базиран на магнитна възглавница.

Инженерите уверяват, че SkyTran е екологично чиста, бърза, евтина и удобна алтернатива на автомобилите и автобусите, които сме свикнали традиционно да използваме като градски транспорт.

SkyTran ще използва двуместни машини, които потребителите ще могат да извикват до всяка точка, подобно на такси. Поръчките ще стават чрез уеб сайт или мобилно приложение, а „такситата“ ще пристигат почти мигновено директно на спирките. Те ще се придвижват без прекъсване и без да срещат по пътя си никакви препятствия.

Системата е разработена от специалисти на NASA и на компанията SkyTran, базирана в изследователския център „Еймс“ на NASA в Калифорния.

Там в момента се строи пълномащабен работещ прототип на SkyTran.

Авторите на идеята имат и още доводи в полза на новата система, сравнена със стандартния начин за придвижване в градски условия. Строителството или разширяването на метрото е скъпо и дори опасно, а внедряването на SkyTran е съвсем просто, коментират те. И поясняват – необходимо е само да се монтира „линия“, разположена на 6 метра над земята. По нея ще се придвижват специалните „кабини“. Спирките представляват обикновени платформи със стълби до тях, разположени така, че да обслужват периметър от 400 метра. Приближаването към спирките става, като „капсулата“ отива на отделна линия, така че идващата зад нея машина да не забавя собствената си скорост.

„Вагоните“ са леки, тъй като са изработени от композитни материали. Захранват се с електрически ток, подаван „отгоре“, както при трамвайните композиции.

Тъй като триенето при движението на капсулите е сведено до минимум, машините могат да ускоряват до 240 километра в час.

В градски условия обаче се препоръчва поддържането на по-ниска скорост.

Генералният директор на SkyTran Джери Сандърс отбелязва, че в бъдеще системата ще бъде снабдена със слънчеви панели, за да се пести електроенергия. Тогава SkyTran ще стане и „най-зелената“ система за обществен транспорт в света.


 

Mary Allen & John Cole на демонстрацията на SkyTran
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини