Честват загинали при изпълнение на служебния си дълг граничари

Тържество за 60 години от създаването на IV Граничен отряд „Полк. Дичо Петров” и възстановяване паметните плочи на загиналите при изпълнение на служебния си дълг граничари и служители от бившето управление „Редки метали”, ще се проведе на 27 август в Смолян.

Инициативата за честването е на клуб „Граничар” към съюза на запасните офицери, съобщи председателят на Областния и общински съвети на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва / СОСЗР/ полк. Борис Раков.

В организацията на тържеството участват още РД „Гранична полиция” и община Смолян. Тържеството ще се проведе на 27 август от 11.00 часа пред тунела на пътя за с.Мугла.  Там през април 1971 г. на мястото на сегашния тунел по пътя за селото,  загиват граничари и служители от „Редки метали” вследствие на активизирало се свлачище, припомня полк.Раков. Идеята, е освен да се възстанови паметната плоча на загиналите, този ден да се обяви като национален събор и да се чества  ежегодно от 2014 г.  

„Чрез националните медии искаме да популяризираме събитието и да поканим гражданите на РБ, които са служили в този отряд да присъстват на събора”, поясни полк.Раков.

Организаторите канят гражданите на Смолян на събитието, за което има и организиран транспорт.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини