Цяло Неделино ударно копае водопровод-мъчи го жесток режим

Родопската община върна масовите доброволни бригади от 50-те заради безводие

След като през април цялото население се вдигна на крак и започна да прокопава на ръка път, в края на август хората отново запретнаха ръкави, за да направят водопровод до допълнителен водоизточник. Кризата с водата в Неделино и 12 околни селища от 10- на дни вече е нетърпима, макар проблемите да са от години. Сега положението е още по-критично заради продължителното засушаване, а двете реки Неделинска и Тикленска са изцяло пресъхнали. Режимът е драконовски и едва 2 часа в денонощие от кранчетата потича живителна течност. Освен безводието, тежката миризма от обратните води, които се изливат в пресъхналите речни корита и пълчищата комари също мъчи местните хора, а кметът Стоян Беширов се опасява от избухване на епидемия. Освен наложения със заповед воден график, съвсем като в приказката за Неволята, кметът с официална заповед  разпореди прокопаването на канал за нов водоизточник и изкара цялото население на работа. Никой не се противи, защото жаждата и проблемите са им дошли до гуша.

Близо 1500 души излязоха в гората и по тежък високопланински терен, напълно доброволно започнаха да работят с кирки и лопати, за да прокопаят близо 2 км. канал за тръбите. След два дни къртовска работа, в която наравно с мъжете работят и жените, доведе до очаквания резултат и каналът беше прокопан до градския водопровод.

Там обаче се оказа, че трябва още около километър, за да се положат тръбите и да го свърже с мрежата. Новият извор е стоял неизползваем край село Старцево и Беширов е благодарен на областния управител на Смолян инж. Кръстанов за бързата реакция и подкрепа за работата. Вчера кметът разпореди и доставка на бутилирана минерална вода за пиене на хората, като търси начин и за достъп на водоноски до домакинствата в кварталите.

„Допълнителният водопровод няма да реши проблема с безводието и драконовския воден режим, но поне ще облекчи графика и вместо по 2 часа, хората ще имат вода поне за 5 часа в денонощието”, обясни Беширов и допълни, че има договорка с В и К за вкарването на допълнителния водоизточник, който ще има воден дебит около 7 литра в секунда и ще стига по гравитачен път.

Той е силно притеснен от критичната ситуацията в града и околните селища, и спешно е разпоредил изготвянето на авариен проект за дълбок сондаж за вода от нов кладенец, който трябва да е готов до 10 септември. Паралелно стартира и изграждане на бараж на реката край село Крайна. Там бентът е скъсан и подземните води изтичат, вместо да се съберат в кладенците на селото, а продължителното засушаване и без капка дъжд от месеци съвсем са влошили положението. Сега обаче пред кмета стои и проблемът с парите за нов водоизточник и спешно е поискал среща с премиера Орешарски. „Ще търся пари от всички възможни институции”, заяви градоначалникът и се зарича да прокара път до министерството на околната среда и водите, както и до строителното ведомство, за да получи държавно финансиране за нов водоизточник.

„Всичко живо е на бригадата, цялата общественост работи на доброволни начала, както е строен Хаинбоаз и Димитровград през 50те години, но държавата сега трябва да ни помогне-защото ако е за копаене-ние ще копаем колкото трябва, но милионите трябва да ги осигури държавата, защото не можем сами да се справим с всичко”, обобщи кметът.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини