Пловдивският университет и Филиалът му в Смолян - с отлична оценка от институционалната акредитация

Проф.д-р Евгения Иванова

Интервю с директора на Филиал Смолян проф. д-р Евгения Н. Иванова

-  Проф. Иванова, приключи ли кандидат-студентската кампания за Филиала на Пловдивския университет в Смолян?

-  Да, на 25 август приключи и третото класиране. Средно около 70% от план-приема е реализиран, като има специалности, в които приемът е реализиран в рамките на 90-95%. Това се отнася, както за традиционно най-предпочитаните специалности „Туризъм” и „Маркетинг”, така и за новата за Университета и страната ни специалност „Биология, човешко поведение и здраве”. От 26 август Филиал Смолян обявява допълнителен прием за педагогическите специалности „Начална училищна педагогика с чужд език”, „Български език и английски език”, „Български език и история с културен мениджмънт”, „Информационни технологии, математика и образователен мениджмънт”. По останалите специалности има единични незаети места. Във връзка с допълнителния прием във Филиала, от 1 септември ще бъдат организирани допълнителни приемни изпити, които ще се провеждат всеки петък. Съгласно Закона за висше образование и правилата на Пловдивския университет, кандидатите, които нямат оценка от държавен зрелостен изпит или прехвърлена оценка от друг ВУЗ, могат да се явят на тези изпити. Оценка от ДЗИ нямат кандидат-студенти, които са завършили средното си образование преди въвеждането на задължителните матури, но те имат право да продължат обучението си във ВУЗ по указаните нормативи и правила.

-  Като цяло какво е нивото на кандидат-студентите за тази учебна година?

-  Това лесно може да бъде демонстрирано от статистиката за максимални и минимални балове, която е в основата на класирането. В хода на трите класирания при тазгодишния прием максималните балове по специалности за мъже и жени варират между 28.20 и 35.40. Важно е да се отбележи, че сравнително висок максимален бал се запазва и при трето класиране. Минималният бал по специалности от трите класирания варира между 18.60 и 26.68. Данните от класирането по минимален и максимален бал в сравнение с миналата година показват завишена успеваемост на нашите кандидат-студенти, не малка част от които са получили отлични оценки и на предварителните, и на редовните изпити.

- Каква е готовността ви за новата учебна година? Кога ще бъде открита тя?

- Официалното откриване на новата академична година ще бъде на 30 септември. Филиалът в Смолян е готов да започне работа по учебните си планове и програми, като освен щатния академичен състав, традиционно много водещи, висококвалифицирани преподаватели, основно от структурите на Пловдивския университет, са ангажирани с реализирането на учебния процес. Важно е да се отбележи, че от началото на годината в Пловдивския университет и във Филиала му в Смолян тече програмна акредитация. Тя следва институционалната акредитация на Университета ни от м. март, завършила с оценка 9.38. Тази висока оценка от Националната агенция по оценка и акредитация (НАОА) поставя Пловдивския университет и изнесените му структури, сред които е и нашия филиал,  на четвърто място сред 50-те висши училища в страната, което е достатъчна гаранция за качеството и потенциала на нашето обучение. В началото на август Филиалът ни получи официалното решение на НАОА  и оценката 9.08 за професионално направление “Педагогика”. Тази оценка осигурява максимален срок на валидност на акредитацията от шест години. В началото на новата учебна година очакваме оценките и за специалностите „Маркетинг” и „Туризъм”, като процесът на акредитация ще продължи и през новата учебна година за останалите специалности от направлението “Педагогика на обучението по...” и “Биологически науки”. Филиалът ни разполага със сравнително добра материална база, мултимедийни зали, нова микроскопска лаборатория. Може би това, което също вълнува студентите и техните родители са семестриалните такси, които и за тази учебна година остават непроменени и варират от 170 до 320 лв. Филиалът ни разполага със студентско общежитие и студентски стол, субсидирани от републиканския бюджет за леглоден и храноден.

-  Какво е мястото на Филиала, като образователна институция в Смолян и региона?

-  Филиалът е водеща образователна институция на територията на Смолянска област, институция с повече от 50-годишна история. През дългата си история той традиционно е развивал и обогатявал контактите си с всички обществени институции. На професионално ниво поддържаме много добри контакти с РИО на МОН, всички училища, РИМ „Стою Шишков”, РИОСВ, РИОКОЗ, структури на туристическия бранш и др. Тези контакти изключително много ни помагат сега, когато реализираме мащабен междууниверситетски проект за студентски практики, финансиран от ЕС с близо 3 милиона лева. Филиалът на ПУ осъществява успешна мобилност на студенти и преподаватели по програма „Еразъм” и обмяна на опит с водещи университети в Европа и на Балканите.

-  Какви са перспективите за развитие на учебното заведение?

-  Като център на един богат културно-исторически и природен район на България, Смолян се нуждае от обучение и образование по специфични бакалавърски и магистърски специалности. Нашето обучение се осъществява в сърцето на Родопа планина – превилегия, която не всеки може да има. Казвам това, защото оценям, колко стратегически важно е местополжението на висшето ни училище. То ни дава предимства, които, ако добре оценим и използваме, могат да ни превърнат в уникално място за образование на специалисти в значими професионални области. В този аспект, във Филиала ще продължи обучението по традиционни и значими за обществото ни специалности, и едновременно с това ще се работи по разкриването на нови, отговарящи на съвременните тенденции, свързани с развитието на информационните технологии, отговорното отношение към природата и природните ресурси, здравословния начин на живот, физическо и духовно благополучие. Реализирането на такива идеи изисква подкрепа и съмишленици, които винаги сме намирали сред широката общественост на Смолянски регион, за което сме благодарни.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини