Приключи Х-та лятна школа по антропология в Смолянския музей

Студенти по антропология гледаха пехливански борби и гостуваха на събора на чешмите в Доспат

„С голямо удоволствие показахме на студенти и учени различните лица на Родопите - народния празник - съборът на чешмарите и пехливанските борби на празника на община Доспат. Запознахме ги с Балканската война, с това, което може да се превърне в културен туризъм  с исторически или археологически аспект”. Това заяви директорът на Регионалния исторически музей в Смолян Таня Марева, след края на Х-та лятна школа по антропология на Нов български университет, която се проведе в Смолян от 23 до 29 август със съдействието смолянския музей и финансовата подкрепа на Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ.

Преподаватели, учени и студенти се докоснаха до живото наследство в родопските села Широка лъка и  Смилян, както и селищата по горното поречие на Арда, където се развиват други форми на туризъм – селски, пешеходен, пещерен.

Лектори бяха водещи учени в областта на антропологията от България и чужбина, които засегнаха глобалната тема за границите, териториите и трансграничното в контекста на мобилността в модерния свят.

Надявам се, че тази лятна практика ще придобива по-широка разгласа с привличането на други университети от страната и чужбина”, сподели Таня Марева.

Студентите бяха впечатлени от постоянната и временните експозиции в залите на Регионалния исторически музей, както и от информационната система с дигитални музейните фондове- едно от постиженията на музейната институция.

„Работихме много интензивно, а младите колеги се представиха като един успешен екип, обобщи научният ръководител на школата доц.д-р Ирена Бокова. През ноември месец студентите ще представят своите презентации по научните задачи, които са изпълнявали по време на теренните изследвания в Смолянска област. Идеята на Лятната школа по антропология е утвърдени изследователи и студенти да обменят опит, познание и идеи в срещи и непосредствено общуване, да работят заедно на терен, да се разшири мрежата на сътрудничества, представи инициативата д-р Бокова.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини