"Един пазарен ден " ще върне Златоград със 100 години

Какво се е случвало по градските площади в един голям пазарен ден, и как е вървяла търговията преди 100 и повече години, ще покажат и през този септември в Златоград.

Като родно място на известния от народната песен Дельо хайдутин, излетял в Космоса с гласа на Валя Балканска, родопският град ежегодно посвещава на войводата едноседмични тържества.

Те са популярни като Дельовите празници и тази година ще се  открият на 16 септември. Кулминацията им ще бъде традиционната вече възстановка "Един пазарен ден в Златоград" на 21 септември, която ще върне родопския град към атмосферата от преди един век.

Афишът с литературни прояви, художествени пленери и други инициативи е много богат. Гостите и туристите на най-южния български град обаче се изсипват с хиляди за Пазарния ден.

Най-пищната програма е предвидена на 21 септември, когато по калдъръмите на Стария Златоград ще бъде разиграна масова възстановката "Един пазарен ден преди 100 годиини", в която се включва цялото местно население.

Като ретро препратка към времето на соца, на мегдана в Етнографския комплекс ще бъдат разположени ресторанти на открито с надписи "Хоремаг". В Етнографския комплекс в ще бъде разположено и лятно кино, уточняват още организаторите.

Очаква се и голяма група търговци и туристи от съседна Гърция, които придават допълнителен колорит със сергиите за зехтин, маслини и кулинарни специалитети от южната ни съседка.

По традиция около обяд атмосферата по старинните улички се превръща в уникална смесица от традиционни родопски песни и хора, гръцки ритми и гласовити търговци, приканващи клиентите, повечето облечени в автентични за началото на 20 век облекла.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини