Канада предвижда отпадане на визовия режим за българи

Предвидена е законодателна промяна от Канада, която ще позволи отпадането на визовия режим.

Това увери канадският министър на външните работи и международната търговия Джон Беърд българския си колега Кристиан Вигенин по време на среща в рамките на 68-та сесия на ООН.

Двамата обсъдиха отпадането на визите за българи, които пътуват до Канада.

Вигенин заяви, че между двете страни няма отворени въпроси и отношенията бележат положително развитие. Той приветства откриването на канадски визов център в София, като подчерта желанието на българската страна за отпадане на визовия режим за пътуване на български граждани.

В момента от страните от ЕС само България, Чехия и Румъния имат подобно ограничение.

Двамата министри обсъдиха също международната ситуация и хуманитарната криза в Сирия, като бе изразена съвместната тревога от влошаването на кризата и нуждата от решителни действия на международната общност и ООН. Беше изразена надежда за положително развитие на преговорите между Израел и Палестинската власт.

Вигенин благодари за предоставената помощ от канадска страна при разследването на атентата в Сарафово.

Вигенин се срещна и с македонския си колега Никола Поповски. Българският топ дипломат постави като акцент по време на срещата върху ускоряването на преговорите за подписване на Договор за добросъседство и сътрудничество с Македония.

Външният ни министър отбеляза, че това е в интерес и на двете страни, особено за Македония. Подписването на договора ще бъде гаранция, че е постигнато съгласие по базисни въпроси в двустранните отношения, като така ще се премахне и една от пречките Македония да получи дата за начало на преговорите за членство в ЕС.

Попоски заяви, че от македонска страна ще бъдат предложени конкретни формулировки и ще разчита на предложения и от българска страна. Той изрази становище, че двустранните отношения се нуждаят от по-благоприятен климат, който би могъл да се създаде с реализацията на редица съвместни проекти. Като такива бяха посочени откриване на нови ГКПП, завършване на железопътната линия между двете страни, възобновяване на работата на смесената двустранна икономическа комисия и др.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини