Пампорово първо откри сезона на ските у нас

Над 10 хиляди се изсипаха по пистите в родопския курорт

Точно преди студентския празник, Пампорово откри ски- сезона с водосвет, безплатен лифт , музика и десетки хиляди любители на зимните спортове.

Както обикновено коли от цялата страна направиха дълги опашки по пътя на няколко километра извън курорта. Слънцето внесе настроение, но силният вятър накара и най-екипираните да усетят истинската зима. Според метеоролозите на връх Рожен вятърът от 5-6 м. в секунда в съботния ден, увеличи значително усещането за студ, но пък не попречи на лифтовете да се движат пълни със скиори към връх Снежанка. Съоръженията са кодирани да изключват автоматично, но при скорост от над 15 м. в секунда.

По обяд пред лифт-станцията на плац "Студенец" се образуваха опашки от мераклии да опитат първия сняг на ски –пистите, които  бяха перфектно обработени. Макар за сега основната настилка да е от изкуствен сняг, сърфирането е перфектно и е удоволствие да се кара, единодушни бяха първите скиори по белите трасета в Пампорово.

Така на 7 декември по-голямата част от ски-зоната посрещна първите скиори, които безплатно използваха съоръженията в деня на старта. От утре - 8 декември  до 21 декември, цените ще са преференциални и дневната карта е бонус- за по 37лв. за ден. След това влизат в сила новите разценки да този сезон, като ден на лифта ще е 53лв. за възрастен скиор, а увеличението е с 3лв. спрямо миналата година.

Заведенията и капанчетата край ски зоната също се радваха на силен интерес, особено след като премръзналите клиенти се увериха, че цените като цяло не са скочили спрямо миналата година. Кафето и чаят вървят по 2-3лв. , сандвичите и дюнерите варират между 4 и 6 лв. На масите пред плаца домакините от "Пампорово" АД бяха осигурили топъл чай за всички гости на празника, а музиката вкарваше ритъм не само сред ентусиастите на ските и сноуборда.

След две години Пампорово и Чепеларе -"2 в 1"

Сред официалните гости на празника в курорта бяха вицепремиерът Даниела Бобева, зам.-министърът на туризма Бранимир Ботев, както и кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Тодор Бозуков. Сред гостите беше и олимпийската шампионка Екатерина Дафовска и шефа на БХРА Благой Рагин.

 „Радвам се, че започваме ски сезона в Пампорово -има сняг, има туристи, очертава се прекрасен сезон. С подкрепата на всички институции ще направим това място прекрасен курорт  за всички“, каза  Бобева, която се пошегува със своето неподходящо заради държавната й позиция облекло  за  ски пистите, но пък беше максимално кратка в приветствието,  за да „не ни издуха вятъра от сцената“, както се изрази тя и пожела безаварийно каране през целия сезон.

Заместникът й в икономическото министерство Бранимир Ботев-обяви, че според анализите се очертава много силен сезон и допълни, че създателите на курорта преди 80 години, щяха да са горди, ако можеха да видят труда и инвестициите вложени в Пампорово. „България очаква тази година 7 млн. туристи, голяма част от които се дължат на зимните курорти, в които България е четвърта по ред  дестинации“, допълни зам.-министърът.

„Ако обединим усилията -имаме инвеститори , които могат да направят Пампорово уникално място за целогодишен туризъм и разчитам , че с подкрепата на държавата ще можем в 2015г. да направим най-големия ски курорт в България и Балканите, свързвайки Пампорово и Мечи чал“, каза в приветствието си кметът на Чепеларе Тодор Бозуков.

Минути по-късно, мажоритарният собственик на курорта Цветелина Бориславова официално потвърди новината-че се планира обединяване на двата курорта Пампорово и Чепеларе.

„Изключително съм щастлива, че имаме подкрепа от всички вас и в трудните за нас моменти, разчитаме, че държавата ще помогне за развитие на курорта и  нашите инвестиции за обединяване на двата курорта, Пампорово и Чепеларе, ще срещнат пълната подкрепа на държавата, защото без нея това не може да се случи“, каза още Бориславова и пожела успешен сезон на всички.

„Рекордно е за нас това откриване, въпреки че няма сняг тук сме подготвили пистите за отлични преживявания“, обърна се към гостите и изпълнителният директор Мариян Беляков, съобщавайки новостите за този сезон в курорта.

От името на Асоциацията на Българските хотелиери и ресторантьори Благой Рагин връчи награди на курорта Пампорово, на менъджъра Мариян Беляков и собственика Цветелина Бориславова.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини