Рибешкия мор край Върбина от бракониерски набези?

Екоинспекцията в Смолян е направила незабавна проверка след подадения от рибари на 4 януари сигнал за  умряла риба в река Арда, близо до  Смолян.

В екипа са участвали експерти на РИОСВ и Регионална лаборатория – Смолян и представители на Изпълнителната Агенция по рибарство и аквакултури, които на място са направили оглед на речния участък.

Измирането на риба не е причинено от замърсяване на река Арда от промишлени предприятия, установила специализираната проверка. Извършените експресни анализи на водите не са показали наличие на замърсяване от промишлен характер, а и в близост няма производствени обекти.

Очакват се и резултатите от химическия анализ на взетите водни проби, добавиха от екоинспекцията. Специалистите предполагат, че причината за рибешкия мор са или бракониерски набези или естествени процеси.

Най-голямо количество умяла риба, основно мряна, е имало във вира до Върбинския мост. В целия участък обаче- от там до Стоянов мост са открити мъртви водни обитатели, като отделни екземпляри са намерени чак на 10км. по течението на реката.

.

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини