Зам.-кметътЗахариев: Стига спекулации с ремонта на сградата на администрацията!

Отправяме апел към всички, които си позволяват да изнасят неверни факти в публичното пространство,  първо да проверят информацията в отговорните институции".

Това заяви зам.-кметът на Община Смолян Марин Захариев, във връзка с изпълнението на проекта за саниране на сградата на местната администрация на стойност 700 хил. евро. Строителните и ремонтните  дейности започнаха през януари тази година със средства от фонд „Козлодуй”. Проектът е одобрен от Министерство на финансите през 2012 г. , а процедурата за изпълнител обявена за цялата страна от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/,  уточни заместник-кметът.

За Южен-Централен район търгът за 48 сгради е спечелен от фирма ТРЕЙС. „Несъстоятелно е да се твърди, че община Смолян има нещо общо с избора на фирми и работници, защото търгът  е игран от Министерството“, каза още Захариев. В регистъра на обществените поръчки също може да се провери, че общината не е играла търг за строителство по фонд „Козлодуй” и това е неоспорим факт. Може да се провери и цялата поръчка  да се видят всичките обекти и изпълнители на територията на цялата страна.

Всеки изпълнител от своя страна използва подизпълнители на различните обекти. Община Смолян е само получател, но не и контрагент по договорите за строителство, обясни още зам.-кметът по повод появилите се спекулации, че администрацията е избрала фирмата изпълнител.

„Не се намираме в години на тайни и задкулисие, когато бяха сключвани дългосрочни договори, чийто горчиви плодове все още берем, а във времена с ясни правила, публични регистри, откритост и прозрачност, коментира Захариев и допълни, че много малко общини могат да се похвалят с одобрени проекти по фонда, още повече с такъв, който реално е на максимума за общини– за 700 хил. евро“, коментира още  Захариев. Дейностите по проекта  са  цялостно подмяна на дограмата, отоплителната мрежа,  смяна на осветлението с енергоспестяващо, поставяне на изолация на покрив, подове и места, където това е възможно, без да бъде нарушавана фасадата. Очаква се след  3-4 месеца ремонта  да приключи  и сградата да придобие  модерна европейска визия, както и значително намаляване на разходите за отопление и осветление. Ремонт на огромната сграда не е правен от построяването й преди 30 години, нито пък мерки по енергийна ефективност на корпусите с обща площ от над 18 хил.кв.м.

Спестените средства от ток и гориво ще могат бъдат насочени за ремонти и саниране на детски градини, други общински сгради и обекти, посочи Захариев.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини