Над 230 кукери ще „вилнеят“ в Широка лъка, за да гонят злото

 Над 230 кукери ще „вилнеят“ в Широка лъка, за да гонят злото

 Родопското село се пука по шевовете от мераклии да наблюдават традиционния  кукерски карнавал „Песпонеделник“

230 кукери ще се включат маскарадните игри и ще гонят злото тази година на традиционния празник Песпонеделник в Широка лъка.

Проявите тази година стартират още в края на февруари, заради предстоящите чествания на националния празник, а кулминацията на кукерската фиеста ще бъде на 2 март. На 27 февруари Кукерските дни ще започнат с откриването на изложба на кукерски маски, изработени от ученици от местното училище.

„Очакваме около 3000 гости, всички хотели в селото са резервирани, каза  кметът Васил Седянков, и допълни, че не малка част от резервациите са направени  още от Коледа.

Домакини на кукерските игри ще бъдат родопските „ песяци“, както са известни широколъшките гонители на злото. В състава на родопчани най-малкият кукер е петгодишно момче от селото, което ще „гони“ злото заедно с баща си, а традицията за приемственост се спазва от десетилетия сред местните, поясни ръководителят на песъците Стоил Калфов.

За разлика от съставите от други региони на страната, в които могат да участват и жени,  Широколъшката дружина е с твърдо мъжко присъствие, а женските персонажи се представят само с маски, като особено характерна е двойната маска, която ще бъде показана и тази година.

За участие в маскарадните игри, които ще започнат в 11.00 часа на 2 март, са заявили участие и 4 състава от страната. С уникалните си костюми и типични за регионите си танци ще се изявят кукерите от пернишкото Големо Бучино, пазарджиклии от с.Варвара и кукерите от ямболското село Калчево.

За безпрепятственото провеждане на игрите на 2 март  движението на автомобили в селото ще бъде спряно между 11 и 12,30 часа. Тази година има разкрит нов паркинг в селото с 20 паркоместа, който макар и недостатъчен за огромния наплив от гости и туристи, все пак частично ще облекчи паркирането.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини