Стотици кукери изгониха дъжда и злото от Широка лъка

Над 3000 туристи се събраха за Песпонеделник в родопското село

Гръмките звуци от чанове и дюмбелеци на над 230 кукери успяха да разсеят облаците и да спрат дъжда в неделния ден. Близо 3 хиляди гости и туристи успяха да се забалвяват с карнавалните игри на кукерите и заедно с тях предпролетно „изгониха“ злото.

Дъждовният порой за деня на Прошката се изля минути след като приключи страховития танц на последния състав от гостите.

Народният певец Николай Славеев „донесе дъжда“ с хващането на микрофона, но пък подгря многобройната публика за кръшно родопско хоро въпреки обилната влага.

Преди това обаче хлопките и пушките на стотиците кукери от пет български състава продъниха селото селото, и го очистиха от злото. За поредна година кукерите символично заораха нивата, за да е плодородна годината. Някои от тях запасаха 70 кг. нанизи с чанове, други пък сложиха маски и облякоха костюми със същото тегло.

Кръчмите и заведенията бяха пълни, сергиите предлагаха от топла напитка и скара до произведения на местните занаяти. Местните кръчмари изпекоха над 5000 кебапчета и кюфтета, за да нахранят гостите.

За втора година Широка лъка е домакин на карнавалните игри като член на Федерацията на европейските карнавални градове, а хотелчетата и къщите за гости бяха резервирани още по Коледа, коментира кметът Васил Седянков.

Автомобилните колони се извиха на километри извън селото, но това не попречи на гостите да повървят пеш в дъжда и да се забавляват истински.

Освен много български туристи, в смолянското село се изсипаха и чужденци, някои от които за щастие пипваха страховитите кукери, след като разбраха за поверието. Местните предават вярването, че косъмче от кукерска маска носи не само късмет на притежателя си.

Най-малкият участник в маскарадната фиеста тази година, известна като „Песпонеделник”, беше 3-годишно момиченце от сурвакарската група на благоевградското село Изгрев.

В пищните кукерски игри се включиха домакините – родопските песяци от Широка лъка, в който пък най-малък беше 4 годишен местен юнак, воден от баща си. Гостите баха кукерски състави на селата Калчево /Ямболско/, Варвара, /общ. Септември/, Големо Бучино /Пернишко/ и Изгрев.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини